Autobiografija moderne | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Autobiografija moderne

Krajem rujna i početkom listopada njemački filmaš Heinz Emigholz gost je Multimedijalnog instituta u Zagrebu i Teorije koja hoda u Beogradu.

  • A
  • +
  • -

Heinz Emigholz ubraja se među najvažnije europske filmske eksperimentatore, i njegov sada već četrdesetgodišnji rad u posljednje vrijeme dospio je u žižu interesa filmskih krugova, te su održane brojne retrospektive njegovih djela na najvažnijim svjetskim festivalima i u kinotekama. Emigholz je svojim filmskim konstrukcijama napravio svojevrsnu "autobiografiju moderne" snimajući modernističku arhitekturu.

U utorak, 30. rujna u 18 sati program će u Teatru &TD započeti Serijom misli  [Eine Serie von Gedanken, 1986-2010.], filmom u četiri dijela koji predstavlja "seriju meditacija o motivu žrtvovanja sina, odnosno o religijsko-političkim poticajima i vojno-strateškim mehanizmima koji vode do njega". Potom u 20 sati slijedi Parabeton - Pier Luigi Nervi i rimski beton [Parabeton - Pier Luigi Nervi und römischer Beton, 2011.], film o "17 još uvijek očuvanih građevina talijanskog inženjera i arhitekta Pier Luigija Nervija" koje "Emigholz spaja s filmskim studijama antičkih zdanja napravljenih iz rimskog betona". 

U srijedu, 1. listopada u 18 sati na programu je Perret u Francuskoj i Alžiru [Perret in Frankreich und Algerien, 2012.]. Auguste Perret bio je poznati francuski arhitekt i inženjer, posebno važan zbog inovativnih betonskih konstrukcija oblikovanih u neo-klasičnom izrazu. Film prikazuje trideset Perretovih ostvarenja u Francuskoj i Alžiru, artikulirajući time indirektno i odnos modernizma i kolonijalizma u arhitekturi.

U 21 sat pozornicu Teatra &TD preuzet će Kreidler, predstavnici scene suvremene elektroničke glazbe iz Düsseldorfa. "I dok smo proteklih dvadesetak godina u Zagrebu imali prilike čuti skoro sve njihove važnije muzičke suputnike - poput To Rococo Rot, Mouse on Mars, Tarwater, Chicks on Speeds - Kreidler su nas nekim čudom zaobišli", ističu organizatori i dodaju: "Tim nam je užitak veći da ih u &TD-u ugošćavamo u trenutku kada su izdali novi album (ABC) i  kada je tu Heinz Emigholz s kojim su i zadnje vrijeme intenzivnije surađivali".

Također, u pripremi je i publikacija posvećena Heinzu Emigholzu u kojoj će se naći eseji Gertrud Koch, Giuliane Bruno, Siegfrieda Zielinskog i drugih, a trebala bi izaći u 2015. godini.

Program se održava u suradnji Vizualnog kolegija Multimedijalnog instituta i beogradskog kolektiva Teorija koja hoda te uz podršku Filmgalerie 451, Kulture promjene Studentskog centra u Zagrebu i Goethe-Instituta Kroatien.

Izvor: Multimedijalni institut

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 19.09.2014