Autorska manipulacija montažnim postupcima | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Autorska manipulacija montažnim postupcima

Plesni projekt Oda autorica Andreje Široki i Ive Korenčić nastaje iz potrebe za koreografskim proučavanjem plesne autentičnosti dječjeg kretanja.

19.11.2014 , Zagreb - Academia Moderna

Plesni projekt Oda autorica Andreje Široki i Ive Korenčić bit će predstavljen 19. studenog u Galeriji Academia Moderna, Šenoina 11. Projekt je otvoren za posjetitelje u periodu od 18 do 21 sat.

Oda je nastala iz potrebe za koreografskim proučavanjem plesne autentičnosti dječjeg kretanja, koje se bazira na težnji za jednostavnošću, čistoćom i meditativnošću koja se može prenjeti na gledatelja. Oda je vizualna koreografija - multimedijska instalacija interaktivnog karaktera u kojoj se kroz poligon vizualnih materijala gledatelj povezuje sa situacijama, idejama i principima izmještanja izvedbenog tijela u prirodni prostor. 

"Gledateljima želimo omogućiti prepoznavanje fizičke uvjetovanosti za socijalne, tehničke, prostorne, emocionalne, društvene i energetske obrasce, koji određeni pokret definiraju kao koreografiran ili autentičan. Izmještajući mentalno i fizičko tijelo iz ustaljenih prostora u prirodno okruženje, proučavamo navike koje čine naše akcije prostorno uvjetovanima.  Na taj način prostor izvedbe prirodni je prostor snimljen na videu, a u 'neprirodnom' postavu neživi predmeti poput ekrana, projekcija, plazme postaju mediji koji naglašavaju potrebu za koreografskim autorstvom te propituju relativnost dječje tjelesne auteničnosti. Autorska manipulacija dobiva montažnim postupcima svoj instalativni produžetak stiliziranog, hladnog i estetski promišljenog ambijenta galerije. Time naglašavamo virtualnost izvedbe, a gledatelj odlučuje kojem prostoru više pripada određeni plesni materijal", najava je autorica projekta Andreje Široki i Ive Korenčić.

Izvođači su Marta Šola, Anđela Soćev, Tea Stapar, Margita Ivković, Zora Teufel, Nera Teufel, Mihaela Mikulec, Iva Širić, Ema Dlesk, Ida Kodrić, a projekt nastaje u produkciji Centra za ples i umjetničko istraživanje, EKS scene i Otvorenog ateljea.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 17.11.2014