Autorstvo kao osnova kritičkih praksi | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Autorstvo kao osnova kritičkih praksi

Centar za kulturnu dekontaminaciju u suradnji s organizacijama YUROM Centar iz Niša, Sent iz Novog Pazara i Aktivni region iz Subotice poziva na prijave za program Studije konteksta.

  • A
  • +
  • -

Studije konteksta dugoročni su projekt Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) i partnera u Nišu, Subotici te Novom Pazaru. U formi samoorganiziranog obrazovanja, sudionici će se upoznati s nasljeđem suvremenih kritičkih praksi i povijesti politika emancipacije te dobiti priliku sudjelovati u proizvodnji javnih događanja uz pomoć i u suradnji sa širom zajednicom CZKD-a u okviru različitih formi tečajeva, rada u produkcijama, putem javnih konzultacija, diskusija, intervjua.

"Svoje simboličke i tehničke resurse, svoju memoriju i produkciju stavljamo kao inventar na raspolaganje polaznicima za formiranje otvorenog programa, metodološkog i tematskog okvira koji će se otvoriti za kritičko promišljanje javnog i političkog prostora i na taj način reafirmisati autore i autorstvo kao osnov kritičkih praksi. Polaznici će iskoristiti kurseve da razviju svoje ideje i na kraju kursa svoju temu obrade u nekom od oblika javnog kulturnog ili umetničkog događaja u svom gradu i potom na zajedničkom trodnevnom seminaru/plenumu u CZKD-u u Beogradu", najava je poziva.

Cilj je Studija konteksta preispitivanje značenja javnosti i "javnog", otvaranje prostora kritičkih praksi u odnosu na neposredno okruženje i nasljeđe civilnog društva. Na program Studije konteksta – Diverzitet diverziteta možete se prijaviti do 20. veljače na adresu elektroničke pošte ili doći na uvodni sastanak.

Tečajevi prve godine istovremeno će se odvijati u Beogradu (CZKD, koordinatorica Ana Isaković), Subotici (koordinator Branislav Filipović, Aktivni region), Nišu (koordinator Osman Balić, YUROM Centar), Novom Pazaru (koordinator Enes Halilović, SENT), u periodu od veljače do lipnja. Polaznici programa imat će priliku u suradnji s mentorima i izabranim predavačima pripremiti svoje programe koje će javno predstaviti u listopadu u svojim gradovima i na zajedničkom događanju u Beogradu.

Umjetnički tim programa čine Borka Pavićević, Zlatko Paković, Ognjen Glavonić, Saša Ćirić, Aleksandra Sekulić te koordinatori. 

Izvor: CZKD

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 12.02.2014