Avanture kulture | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Avanture kulture

Zbornik radova znanstvenika s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci problematizira nepostojanje jedinstvenog kulturalnostudijskog pristupa.

  • A
  • +
  • -

Zbornik radova Avanture kulture. Kulturalni studiji u lokalnom kontekstu znanstvenika s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci uredili su Sanja Puljar D'Alessio i Nenad Fanuko, a nakladnici su Jesenski i Turk i Hrvatsko sociološko društvo.

Zbornik prezentira radove koji, s jedne strane, obrađuju raznorodne teme iz suvremene nam svakodnevice poput  novomedijskog izričaja, novinskih reprezentacija, lokalnih glazbenih festivala, sve popularnijih self-help knjiga, kulture sjećanja, a s druge strane pristupaju ovim temama na različite načine. 

Ovime se ukazuje na nepostojanje jedinstvenog kulturalnostudijskog pristupa, što se problematizira u teorijskim tekstovima okupljenima u prvome dijelu zbornika. Oni kulturalne studije promatraju kao mrežu, inter-, trans-, i anti-disciplinarno područje koje obuhvaća vrlo širok i ne uvijek skladan skup teorijskih i metodoloških pristupa. Tekstovi obuhvaćaju više-manje standardna sociološka i antropološka istraživanja i tekstualne analize zasnovane na književnoj teoriji ili psihoanalizi. 

U drugome dijelu autori se bave kulturom sjećanja u hrvatskom društvu usredotočujući se na spomenike kao primjere društvenog odnosa prema vlastitoj prošlosti, odnosno na promjenu politike sjećanja u Hrvatskoj u zadnjih dvadeset godina, evidentiranu na javnim komemoracijama u Bleiburgu i Jasenovcu. 

Treći dio zbornika sastoji se od radova koji prezentiraju istraživanja sprovedena u lokalnom (domaćem) kontekstu, no usredotočuju se na medijske prezentacije popularne kulture.

"Naglašena usmjerenost na lokalni kontekst (suvremeno hrvatsko društvo i kulturu) daje znanstvenoj vrijednosti ovoga zbornika dodatnu dimenziju i važno mjesto u suvremenim znanstvenim i kritičkim promišljanjima vremena u kojem živimo. (...) Vješto kombinirajući teorijske i uže istraživačke pristupe odabranim temama suvremene kulture, radovi okupljeni u ovome zborniku zasigurno će naći svoje mjesto u recepciji domaćih, ali, valja naglasiti, i ne samo domaćih čitatelja", napisala je o zborniku Iva Pleše.

Izvor: superknjižara / Fotografija: Vatroslav Miloš, Petrova gora
Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.09.2013