Bacati tijelo u borbu | kulturpunkt

Najave Plesna predstava

<

Bacati tijelo u borbu

Svjetski poznati koreograf Raimund Hoghe u Zagrebu će izvesti nagrađivanu predstavu Pas de deux, a dan nakon razgovarat će s publikom o svom radu. 

20.05.2013 - 21.05.2013 , Zagreb - Zagrebački plesni centar, Zagreb - Zagrebačko kazalište mladih
  • A
  • +
  • -

Pas de deux je jedna od osnovnih struktura klasičnog baleta, a pojavljuje se kada par - muški i ženski  solist - preuzmu pozornicu za sebe i publici predstave cijeli niz svojih virtuoznih vještina. Njemački  koreograf Raimund Hoghe prilazi pas de deux na novi način: za njega je to doslovno korak, korak za  dvoje. Stariji, Hoghe, i mladi japanski plesač Takashi Ueno ulaze u dijalog jedan s drugim: razgovor o stvarima u kojima su slični i onima u kojima se razlikuju. Ponekad se zrcale jedan u drugome, ponekad čine kontrastni odnos. Udvostručavanje i razlike, simetrije i kontrast, sličnosti i jedinstvenost: to su sve  faze kroz koje prolaze na svom zajedničkom putovanju.

Hoghe je bio dugogodišnji dramaturg za Tanztheater Wuppertal legendarne Pine Bausch, njegov rad je predstavljan u cijeloj Europi, Japanu, Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama. S umjetnikom Lucom Giacomom Schulteom surađuje još od 1992. godine. Hogheove predstave naveliko su hvaljene te su osvojile brojne nagrade poput Prix  de la Critique.

Predstavu Pas de Deux možete pogledati 20. svibnja u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih. Razgovor s umjetnikom naslova Bacati tijelo u borbu zakazan je za 21. svibnja u 18 i 30 sati u Zagrebačkom plesnom centru.

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 15.05.2013