Balade Petrice Kerempuha Mokrih gljiva | kulturpunkt

Najave Performans

<

Balade Petrice Kerempuha Mokrih gljiva

Glazbeno-recitatorski performans već je osvojio kritiku i publiku.

06.10.2012 - 07.10.2012 , Rijeka - K.U.N.S.
  • A
  • +
  • -

U riječkom K.U.N.S.-u održat će se glazbeno-recitatorski performans na temu Krležinih Balada Petrice Kerempuha u izvedbi zagrebačke etno-glazbene skupine Mokre gljive u subotu, 6. listopada u 21 sat.
Skupina je nedavno, u srpnju, nastupila na pulskom festivalu PUF i osvojila nagradu Kaplja koja se dodjeljuje za "pojedinačno ili skupno ostvarenje koje unutar svog prinosa predstavlja nagovještaj osvježenja i trag na kazališnom nebu".

Mokre gljive su studenti Hrvatskih studija odnosno kolegija pod vodstvom krležologinje Suzane Marijanić, Ivan Šaravanja na harmonici, Nikola Švenda na djembama, Vedran Živković na tamburici te histrion Veno Mušinović. "Dorasli zadatku Krležinih stihova i pobunjeničkih, sarkazmom vješala obojenih stilova gorkog humora, njihova je svirka katkad energična, katkad obredno jednolična, ali u svakom slučaju i zarazna, dok je Veno Mušinović u pravoj mjeri razigran, neposredan, drzak i razuzdan. Njegov ogromni osmijeh i grozničavi pogled nadoknađuju povremene probleme s glasnoćom, iako Mušinović pjeva stihove na mikrofon... Izvjesno je da Petrica Kerempuh ne može biti samo "jedna dramska uloga", niti za nju može biti kvalificirana jedino osoba koja se profesionalno bavi glumačkim pozivom. Mušinović je uvjerljiv Petrica upravo zato što ga igra sa zanosom osobnog užitka u tekstu, kao i radosnog pristanka na dijalektalnu punoću jezika, hvatajući se u završno kolo s publikom ne zato što je tako propisala određena koreografska odluka, nego zato što se doista u stanju prepustiti ekstatičnom bubnjanju svojih suigrača i naklonosti gledateljstva", piše o njihovoj izvedbi teatrologinja i kazališna kritičarka Nataša Govedić.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 05.10.2012