Balkanski underground na turneji | kulturpunkt

Najave Koncert

<

Balkanski underground na turneji

Diyala Upgraded i Bilk kreću na zajedničku turneju, a prvi će koncert održati u zagrebačkoj Močvari.

21.04.2011 , Zagreb - Močvara
  • A
  • +
  • -

Turneja će trajati od 21. travnja do 21. svibnja, a koncert u Močvari najavljen je za četvrtak, 21. travnja u 21 sat.

Diyala i Bilk odlučili su se za zajedničke nastupe jer oboje glazbi donose poseban impuls i energiju, onu dozu artističke genijalnosti koju je i zahtjevnija publika prepoznala s lakoćom. Osim u Hrvatskoj, velike su uspjehe doživjeli i van granica, tako je Diyala u Sloveniji proglašena Kraljicom balkanskog undergrounda, dok su Bilkovci proputovali i nastupali diljem Europe. Iza njih su nastupi na svim važnijim festivalima u regiji, a sada je na redu mini-turneja po Hrvatskoj, Sloveniji, BiH i Srbiji.Diyala se počela ozbiljnije baviti glazbom krajem 1990-ih u varaždinskim bendovima Plag i Manny's Insane te nakon njih s varaždinskim hip-hop kolektivom Tristosixty. Nakon više od 10 godina i nebrojenih nastupa uz pratnju DJ Ain'tunea, varaždinska reperica Diyala posljednih godinu dana koncerte radi uz pratnju tročlanog benda - Diyala Upgraded. Krajem 2008. godine izašao je Diyalin prvi album Rapstract. Album je dobio odlične kritike te je 2009. godine Diyala osvojila hrvatsku diskografsku nagradu Zlatna Koogla u kategoriji Najbolji ženski izvođač. Surađivala je s mnogim domaćim i stranim producentima i grupama od kojih treba izdvojiti Edu Maajku, Reverse Engineering iz Švicarske, BunZer0 iz Belgije, domaće Confusionovce itd.

Bilk su osnovali u Zagrebu 1999. godine srednjoškolski prijatelji Janko Novoselić (danas TBF), Miroslav Piškulić (danas Hemendex), Tin Oberman i Luka Vrbanić. Nakon mnogo previranja s postavom benda i koketiranja s raznim glazbenim žanrovima bend se ustalio i kristalizirao u bubanj, bas i elektroničke naprave svirajući živi drum'n'bass. Snimili su breakbeat noise drum'n'bass album This Bilk is radioactive koji je 2006. objavljen za Moonlee Records. Bilk danas čine Tin Oberman (synth/vokal), Luka Vrbanić (bass) i Edi Grubišić Cipal (bubanj, ex TBF).

Cijena karte u pretprodaji je 25 kn, a na dan koncerta na blagajni kluba 35 kn. Pretprodajna mjesta su: Klub Močvara, Dirty Old Shop, Rockmark Kingston Shop.


Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 18.04.2011