Bandlaireovi Cvjetovi zla | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Bandlaireovi Cvjetovi zla

Cvjetni je otvoren, no kako za koga.

  • A
  • +
  • -

Interventna policija, naoružana do zuba i zaštićena pleksiglasnim štitovima nasuprot mirnim prosvjednicima neodoljivo podsjeća na fruit self defence, skeč iz Monty Pythona, no ovaj je živi prizor lišen svake komike. U slučaju Varšavske, neizbježno je pratio svaku akciju: onu u zimskoj noći kada su uklonjeni kontejneri, privedeni aktivisti i raskomadan trojanski konj; prošloga ljeta kada je privedeno 150 mirnih prosvjednika; zadnja dva prosvjeda organizirana povodom otvaranja poslovno-stambenog kompleksa Cvjetni.

U srijedu, 6. travnja u 19 sati uprizoreno je otvorenje za uzvanike s pozivnicama, a dan kasnije centar Cvjetni otvoren je i za "običan" puk. Pravo na grad i Zelena akcija tim su prigodama još jednom pozvali građane da prosvjednim akcijama izraze svoje nezadovoljstvo odnosom gradskih i državnih vlasti prema javnom prostoru, javnom interesu, zakonskim i regulatornim propisima.

U srijedu, prosvjednici su šetnjom preko zebre blokirali ulaz automobilima VIP uzvanika u garažu novootvorenog centra Cvjetni. Do većih izgreda nije došlo, unatoč policijskim pokušajima da isprovociraju sukob s građanima i na taj način kompromitiraju miran prosvjed i petogodišnju ustrajnost organizatora upravo u ovakvom obliku građanskog otpora.

Dan kasnije prosvjed je započeo u 11 sati, predvođen Zlim bubnjarima i praćen brojnim transparentima koji su podsjetili na mnoge probleme otvorene petogodišnjim aktivnostima, među kojima svakako treba izdvojiti "Cvjetovi zla (Bandlaire)", "Hrvatska = Shopping centar - 100 000 otpuštenih tekstilaca", "Suknja 69,90 kuna – rampa 12,75 milijuna", "Poniženje 100%" i "Republic of Coruptia". Prosvjed je krenuo u šetnju od Varšavske do Cvjetnog trga na kojem je fasadu zgrade iznad bivšeg kina Zagreb, iza koje se danas nalazi kompleks Cvjetni, još jednom prekrio veliki transparent. Nakon prvog s natpisom Totalna rasprodaja, ovješenog na istom pročelju u jesen 2006. kojim je označen početak borbe protiv pogodovanja privatnom interesu, ovoga puta rasprostro se natpis Totalna prevara upućujući da ne postoji javni interes u sad već dovršenom projektu Cvjetni.

cvjetovi_zla_bandlaire 

Podsjetimo, projekt je dobio potrebne dozvole zahvaljujući "javnom interesu" kojeg je trebao ispuniti prolaz koji povezuje Cvjetni trg i Gundulićevu ulicu, no taj prolaz danas u novotvorenom centru ne postoji. Dio Varšavske ulice postao je ulazom u garažu, a ovaj javni prostor – kako ga glavni vizionar napretka voli zvati – štite zaštitari koji su pokazali svu brutalnost borilačkih vještina na nekolicini građana koji su ušli u Centar.

Prosvjednici su pokušali ući u kompleks, no u tome ih je spriječila policija, ona teško naoružana za samoobranu od "napada voćem", pa su organizatori pozvali prosvjednike da odlože transparente, okončaju prosvjed i prošetaju "javnim interesom". Ulaskom u Cvjetni, čuvanje "reda i mira" preuzeli su zaštitari na čije su se brutalno ponašanje osvrnuli izjavom iz PnG-a i Zelene akcije. U očitovanju zahvaljuju građanima na odazivu te izražavaju žaljenje zbog incidenta koji je nastao u shopping centru nakon završetka prosvjeda "za što su prije svega odgovorni agresivni zaštitari Hoto grupe. [...] Nakon policijske blokade prosvjed je završen ispred centra, a manji broj prosvjednika je individualno ušao u centar kako bi vidjeli gdje je prolaz do Gundulićeve na osnovu kojeg je ovaj projekt i dobio dozvole. Incident je počeo kada je jedna djevojka unutar centra razvila transparent, a privatni zaštitari su na to divljački reagirali hvatajući okolne prosvjednike za vrat. Nastalo je sveopće guranje nakon čega je većina građana koji su sudjelovali u prosvjedu napustila centar. Naglašavamo da, koliko nam je poznato, nije došlo do nikakve štete na privatnoj imovini niti ozljeđivanja policajaca, zaštitara ili kupaca u centru. S druge strane potvrđeno je da je došlo do ozljeđivanja nekoliko nenasilnih prosvjednika, koja će se tokom dana prijaviti policiji. Opće je poznato da smo uvijek kroz 5 godina kampanje pozivali isključivo na nenasilne prosvjede te je tako bilo i danas." - stoji u priopćenju.

Nakon svega valja nam zaključiti da građane nema tko štititi, jer policija se u svim situacijama oko Varšavske stavljala u obranu onih u čijim je rukama kapital.

A.L.


Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 07.04.2011