Barutana 012 | kulturpunkt

Najave Festival

<

Barutana 012

Novo izdanje osječkoga festivala nudi pregršt događanja!

23.10.2012 - 27.10.2012 , Osijek - Bivše kino Zvečevo
  • A
  • +
  • -

Program Barutana 012, kao i u svom prethodnom izdanju, izmješta se iz Barutane te će se održati u novim privremenim prostorima bivšega kina Zvečevo (Šamačka 5) i hotela Royal (Kapucinska 34). Od 23. do 27. listopada ugostit će filmsku večer, koncerte, plesne i scenske izvedbe.

U utorak, 23. listopada u 20 sati Vilim Matula, Irma Omerzo i Stanko Kovačić izvest će Tko si ti i otkud ti pravo u hotelu Royal, autorski projekt inspiriran stihovima iz zbirke Vertigo Branka Maleša, jednog od najutjecajnijih hrvatskih postmodernističkih pjesnika. Sljedećega dana, u 19 sati u bivšem kinu Zvečevo Ivan Paić predstavit će New American Cinema odnosno američki underground film koji je promijenio percepciju filmske umjetnosti, vrativši je njenim estetskim korijenima i eksperimentu. Buntovni artistički pokret nastao početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća u Americi, tvorili su i autori prisutni u ovom programu: Stan Brakhage, Jonas Mekas i Hollis Frampton. U četvrtak, 25. listopada, u 20 sati u hotelu Royal bit će izvedena dva dijela trilogije posvećene odnosu plesa i specifičnog žanra pop glazbe: Love will tear us apart / Boys don't cry Saše Božića, u izvedbi Petre Hrašćanec i Marka Jastrevskog. Nakon plesne predstave, Nenad Sinkauz, Alen Sinkauz i Miroslav Piškulić predstavljaju glazbeni projekt na granici urbanih dance struktura koje kroz vrijeme, improvizacijom, mutiraju u neočekivane forme dekonstrukcije zvuka. Naziv projekta mijenja se prema rednom broju dana u godini na dan izvedbe, ovoga puta to je 299th day of the year. U petak, 26. listopada u 20 sati u bivšem kinu Zvečevo HB Session i Il Gruppo delle Azioni Progressive predstavljaju ciklus zvučnih događaja Sound and Vision koji istražuje granice suvremene glazbe kao i prepletanje glazbenih žanrova. HB Session novi je samostalni autorski rad Bojana Gagića, a free jazz ansambl Il Gruppo... čine Luka Peršić, Jerko Valdevit, Maroje Peršić i Nikola Šurmanović. Za subotu, 27. listopada u 19 sati u hotelu Royal najavljen je Jukebox Ksenije Zec i Saše Božića, plesni performans zamišljen kao koreografsko-dramaturški odgovor na petnaest izabranih glazbenih brojeva koji propituju odnos intimnog odabira naspram kolektivne memorije slušanja i mitologiziranja glazbenih matrica.

Ulaz na sva događanja je besplatan. Program Barutana 012 realizira se sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u organizaciji udruge M-art iz Osijeka.

Fotografija: Boys don't cry, Danko Stjepanović

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.10.2012