Barutana 015 | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Barutana 015

Bogati program ovogodišnjeg festivala obuhvaća plesnu predstavu, performans, radionicu, izložbu i projekciju akcije Tomislava Gotovca.

23.10.2015 - 29.10.2015 , Osijek - Muzej likovnih umjetnosti

U Muzeju likovnih umjetnosti, od 23. do 29. listopada održava se sažeti izbor desetog po redu programa Barutana 015.

Program započinje 23. listopada u 19 sati plesnom predstavom Prema početku plesačice i koreografkinje Ane Kreitmeyer, čije koreografsko istraživanje u fokus svog istraživanja stavlja razvoj pokreta i tjelesne ekspresije tek rođenog tijela koje pokret čini ali o njemu još nema svijesti. 

Trosatnom projekcijom akcije Čitanje novina Daily Mail Tomislava Gotovca, izvedene 1979. u amsterdamskom studiju Marine Abramović i Ulaya, 26. listopada u 17 sati, nastavlja se suradnja s Institutom Tomislav Gotovac. To će ujedno biti prvo prikazivanje videozapisa akcije nakon njegova premijernog predstavljanja u Institutu za suvremenu umjetnost tijekom veljače ove godine.

Uz razgovor s autorom, 27. listopada u 19 sati, bit će predstavljena netom objavljena knjiga eseja o suvremenoj umjetnosti Borisa Greinera Osvojena područja – volumen 2 (Petikat, 2015.) koja, neuobičajeno, ne pretpostavlja povijesnoumjetnički diskurs već se sadržaj knjige odvija, kako ih autor sam naziva, kroz diskurs "osobnih osvrta".

Arhitekt i glazbenik Ivan Jovanovac i multimedijalna umjetnica Željka Fuderer Levak izvest će u svom prvom zajedničkom nastupu zvučno-vizualni performans Nula i jedan, 28. listopada u 19 sati, kojim ujedinjuju svoja zanimanja za istraživanje zvuka i vizualne percepcije u sferama analognog i digitalnog. 

Umjetnička voditeljica i suosnivačica umjetničke organizacije Format C, Dina Karadžić, 29. listopada u 16 sati vodit će za sve zainteresirane kroz radionicu pod nazivom Nevidljivi tekst, baveći se temom jezika kao motiva i izvora za kreiranje digitalne umjetnosti. Radionica obrađuje postupke i prakse uporabe pisane riječi kao katalizatora vizualne ekspresije. 

Nakon festivala, u sklopu programa Barutana 015, udruga M-art u suradnji s udrugama Phonogram, POPUP i Format C, u prostoru budućega Kulturnog centra u kompleksu Eurodoma6. studenog u 19 sati, predstavit će izložbu Nezavisni prostori – prostori nezavisnih. Izložba je nastala u suradnji Saveza udruga Klubtura te udruga Kulturtreger / Centar za dokumentiranje nezavisne kulture i Kurziv – Platforme za pitanja kulture, medija i društva. Autori izložbe su Dejan Dragosavac Ruta i Dunja Kučinac. Osječko izdanje izložbe predstavit će i aktivnosti Centra za dokumentiranje nezavisne kulture, te djelatnost Saveza udruga Klubtura, a održat će se i otvoreni razgovor o osječkoj nezavisnoj kulturnoj sceni. Najava će biti naknadno objavljena. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 22.10.2015