Bauk i borbe | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Bauk i borbe

Michael A. Lebowitz gostuje na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje će govoriti o "razvoju vizija socijalističke alternative" za 21. stoljeće.

03.05.2013 - 04.05.2013 , Zagreb - Filozofski fakultet
  • A
  • +
  • -

"Bauk kruži radničkom klasom Europe (i istočne i zapadne), ali i radničkom klasom razvijenog kapitalizma u cjelini. Taj bauk je bauk komunizma. Za radničku klasu ta strašna sablast predstavlja društvo vrlo ograničenih sloboda, društvo radnika bez moći (kako u poduzećima, tako i u zajednicama), društvo u kojemu se odluke donose na vrhu, od strane partijske avangarde koja se smatra isključivim spremištem svake istine. Naravno, to nije ono što su pod komunizmom mislili Marx i Engels, pa čak ni Lenjin.

No danas, u 21. stoljeću, radnička klasa na spominjanje komunizma ne pomišlja na snove 19, nego na iskustva 20. stoljeća. To sjećanje (i stvarno i prenapuhano) zahvatilo je maštu masa te stoga djeluje kao materijalna sila koju neće biti moguće odagnati mantrom 'Komunizam! Komunizam!', koju danas izvikuju poneki filozofi i drugi mađioničari riječi. Treba nam nova vizija, novi san. Kao što je Hugo Chavez kazao u Porto Alegreu 2005. godine, 'Moramo nanovo izumiti socijalizam'. No otkud će ta vizija doći i na koji bi način trebala istisnuti bauk komunizma 20. stoljeća? Izvjesno je da neće gotova izroniti iz Zeusove glave. Nasuprot tome, polazna točka za razvoj vizije socijalističke alternative mogu biti samo postojeće borbe i otpori radnika protiv nasrtaja kapitala.

Razmotrit ću važnost polaženja od onoga što ljudi smatraju poštenim i kako se bore protiv kršenja tih predodžbi o poštenju. Zatim ću istaknuti važnost da se ide preko te moralne ekonomije radničke klase, i to u smjeru borbi koje pokreće politička ekonomija radničke klase. Viziju u temelju potonje, kao i koncept socijalizma za 21. stoljeće, razmotrit ću na općenitoj razini, ali i u odnosu na specifično iskustvo Venezuele", piše Micheal A. Lebowitz.

Lebowitz je profesor emeritus ekonomije na Sveučilistu Simon Fraser u Vancouveru i autor studija The Socialist Alternative, Beyond Capital: Marx’s Political Economy of the Working Class (dobitnik nagrade Isaac Deutscher Memorial Prize za 2004. godinu), Build It Now: Socialism for the Twenty-First Century, Following Marx: Method, Critique and Crisis i The Contradictions of Real Socialism: The Conductor and The Conducted. Radio je kao direktor Programa za transformativnu praksu i ljudski razvoj u Centro Internacional Miranda u Caracasu u Venezueli od 2006. do 2011. godine.

Predavanje će se održati u petak, 3. svibnja, u 19 sati u dvorani D5, a organizira ga Centar za radničke studije uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 26.04.2013