Bavljenje slikama u kontekstu historiografije | kulturpunkt

Najave Prezentacija

<

Bavljenje slikama u kontekstu historiografije

Anna Artaker, jedna od autorica koja sudjeluje u nadolazećoj izložbi Slatke šezdesete: priče i pouke, održat će umjetničku prezentaciju u Galeriji Nova.

08.04.2013 - 09.04.2013 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

"Govorit ću o dijelu svog rada koji se bavi slikama u kontekstu historiografije. Radim sa slikama koje se proizvode ili koriste za reprezentaciju povijesti te tako i same postaju dio određene povijesne naracije. U srži mog bavljenja 'poviješću' je moje zanimanje za odnos između stvarnosti i prikaza stvarnosti: zanima me 'povijest' u mjeri u kojoj je ona uzor za predstavljanje stvarnosti, predmet na čijem temelju se može istraživati zamršena međuigra između predstavljanja i stvarnosti. Primjer toga je niz radova koje sam ostvarila u muzeju Merkurov u Armeniji, u kojem se čuvaju posmrtne maske uglednika u SSSR-u koje je izveo Sergej Merkurov (1881-1952.). Merkurov je bio narodni umjetnik SSSR-a i izvodio je monumentalne kipove Lenjina i Staljina za javne prostore. Osim toga, desetljećima je uzimao posmrtne maske 'junaka' kulturnog i političkog života Sovjetskog Saveza. Među njima su Lenjin i njegova supruga Nadežda Krupskaja, Sergej Ejzenštejn i Maksim Gorki, ali i partijski službenici kao što je bio Feliks Dzeržinski, šef zastrašujuće tajne policije, i Andrej Ždanov, koji je bio odgovoran za represivnu kulturnu politiku i cenzuru u vrijeme Staljinove vladavine. Stereofotografije maski, kao i moj film 48 glava iz muzeja Merkurov (po filmu 48 glava iz Szondi-Testa (1960.) austrijskog avangardnog filmaša i umjetnika Kurta Krena) ne razmatraju samo njihovu vrijednost za pisanje povijesti nego i za medije i tehnike zahvaćanja 'stvarnosti'", piše Anna Artaker.

Anna Artaker studirala je filozofiju, političke znanosti i umjetnost u Parizu i Beču, gdje i živi. Trenutačno je istraživač na Institutu za teoriju umjetnosti i kulturalne studije na Likovnoj akademiji u Beču i predaje na sveučilištu Zeppelin u Friedrichshafenu. Pobjednica je fotografskog natječaja Eikon 2011., a iste godine nominirana je za nagrade BC21 i Kardinal König. Njezin rad predstavljen je na izložbama diljem Evrope i u svijetu, uključujući: The Images Festival, Jackman Hall Art gallery, Toronto, Ontario, 2013; Films from Vienna, Tokio, 2012; Galicia, mon amour, Sokol Gallery, Nowy Sacz, 2012; History Lessons, MUMOK, Beč, 2012; El Principio Potosí, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid; Haus der Kulturen der Welt, Berlin, 2010 i Museo Nacional de Arte u La Pazu/Bolivia, 2011; 10.000 Lives, Gwangju Biennale, Gwangju 2010; Images, Festival des arts visuels, Vevey, 2010; Anna Artaker, Secession Vienna, 2010; Ohne Titel, Kunstverein Medienturm, Graz, 2010; Modernologies, MACBA, Barcelona i Museum of Modern Art in Warsaw, 2009; Some of the Names of Photoshop, Künstlerhaus, Beč.

Izložba Slatke šezdesete: priče i pouke otvara se 12. travnja i ostaje otvorena do 18. svibnja, a u njoj sudjeluju Anna Artaker, Josef Dabernig, Joana Hadjithomas & Khalil Joreige, David Maljković, Emeka Ogboh i Uriel Orlow. Izložba je dio međunarodnog suradničkog projekta Slatke šezdesete (2010.-2013.) koji podržava Europska unija, a pokrenuo ga je tranzit.at iz Beča uz sudjelovanje WHW-a i Anadolu Kültür iz Istanbula. Kustosti izložbe su Georg Schöllhammer i kustostki kolektiv Što, kako i za koga/WHW.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.04.2013