Baza kreativnosti | kulturpunkt

Vijesti Dokumentacija

<

Baza kreativnosti

The Public Domain Project nova je online baza sa slobodnim pristupom nekolicini tisuća video isječaka, više od šezdeset tisuća fotografija te stotinama audio datoteka.

Piše: Tomislav Žilić

Georges Méliès, A Trip to the Moon, 1902.

  • A
  • +
  • -

S obzirom na sve veću koncentraciju životnih i profesionalnih aktivnosti u internetskoj sferi, davno je prepoznata rastuća potreba za lako dostupnim multimedijskim i inim materijalom. Do sada smo tako vidjeli više pokušaja da se multimedijski sadržaj u uskom smislu, ali i digitalni primjerci širokog korpusa literature, s više ili manje uspjeha, prebace u digitalnu sferu, na slobodno korištenje svima. Korištenje preplatničkih servisa u tom svjetlu nije nikakva novina, no u kontekstu preferiranja open source servisa i recentnih jačih napora zakonodavaca i proizvođača sadržaja u borbi za autorska prava, svaki lako dostupan i besplatan sadržaj i više je nego dobrodošao.

The Public Domain Project servis je koji nudi besplatno korištenje multimedijskog sadržaja, trenutno u rasponu od video isječaka, audio datoteka, fotografija, kratkih animacija i 3D modela. Sav sadržaj dostupan na stranici servisa moguće je koristiti u privatne svrhe te dijeliti bez ikakvih ograničenja, no treba istaknuti da tvorci stranice ipak drže otvorenom opciju kupnje sadržaja, što se može iščitati iz njihovog creda, "Marketplace for Creativity". No, skepsu na stranu, servis svakako nudi "tisuće povijesnih medijskih datoteka za kreativne projekte", među kojima se može pronaći uistinu šarolik materijal, od kratkih filmova iz ranih dana kinematografije, govora javnih ličnosti poput Winstona Churchilla i Martina Luthera Kinga, pa sve do najpopularnijih kompozicija zapadnjačke klasične glazbe.

Valja primijetiti da je servis ponešto pretjerano posvećen efemernom, s foto i audio kategorijama poput "fun", "happy" ili "american flag", a nije neprimjetan ni izostanak kategorija uže posvećenih umjetnosti i kulturi. Takve - optimistično - privremene previde i nekritički odabir materijala ipak možemo razumjeti u kontekstu komercijalnog potencijala sevisa, no nije zgorega reći da se radi o online bazi čiji sadržaj kontinuirano raste, u kojoj svi oni koji se bave audiovizualnim djelatnostima ili projektima mogu pronaći korisne video isječke, fotografije i audio materijal. 

The Public Domain Project možete pronaći ovdje

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 21.01.2015