Berlinska, njujorška i zagrebačka Predstava | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Berlinska, njujorška i zagrebačka Predstava

Hrvatski umjetnik Dan Oki snimio je film o terorističkim napadima na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra 11. rujna 2001. godine.

Koncept filma Predstava je u spoju igrane i dokumentarne građe o dogadjajima terorističkih napada 11. rujna 2001. godine u New Yorku. Scenarist i redatelj filma Dan Oki osobno je snimio dokumentarni dio filma, te proživio događaje u New Yorku, pa je film dijelom i autobiografski. 

Kazališna trupa iz Splita odlazi u New York dan prije događaja 11. rujna. U trupi je mladi bračni par sa dječakom, dvije djevojke i jedan mladić. Dočekuje ih njihova njujorška producentica hrvatskog podrijetla i njen muž Amerikanac koji radi u WTC-u. Kazališna družina iznenada se nađe u centru destrukcije. Njihovi međusobni odnosi se mijenjaju pod utjecajem siline događaja oko njih.

Povodom projekcije filma na prošlogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli, Oki je izjavio: "Dana 11. rujna 2001. bio sam u New Yorku i uživo svjedočio terorističkom napadu i njegovim posljedicama. Dokumentarne snimke koje sam tada napravio želio sam kontekstualizirati u formi igranog filma. Igrani dio filma je u punom formatu, dok je dokumentarni u 'split screenu'. Prema kraju filma dvije stvarnosti se miješaju u jedinstveni amalgam. Film prikazuje besmislenost razaranja, neraskidivu povezanost svih na ovom planetu, kao i našu nepravednu destrukciju svijeta životinja u koji nas vodi dječakova mašta". 

Fotografiju potpisuje Raul Brzić, glazbu Vjeran Šalamon, a montažu Davor Švaic. Uloge u Predstavi igraju Vanda Boban, Marin Tudor, Lana Hulenić, Marko Petrić, Elena Orlić, Luka Jokić Sterle, Sandra Sterle i Brian Willems

Film je već prikazan u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti na samu godišnjicu napada, dok će 12. rujna biti prikazan u Kinu Babylon u Berlinu te u multimedijskom prostoru The Thing u New Yorku. 

Dan Oki je medijski umjetnik i filmski autor. U svom radu koristi se medijima filma i videa, instalacije, računalne umjetnosti i interneta. Radovi se temelje na procesima i istraživanjima osobnih i narativnih sadržaja u odnosu na različite medijske forme i načine njihove prezentacije. U samom središtu interesa zadnjih desetak godina je kinematografska baza podataka u novim medijima. Predaje kao izvanredni profesor na području filma i video umjetnosti pri Umjetničkoj Akademiji Sveučilišta u Splitu i Dramskoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Predavao je kao gostujući profesor na mnogim Akademijama u Europi i na Talcolt Parsons Institutu u New Yorku. Živi i radi u Splitu. Svoje filmove i galerijski artikulirane radove prezentirao je na Festivalima, u Galerijama i Muzejima u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi i u Aziji. Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada na polju medijskih umjetnosti i filma. Kao scenarist, redatelj i producent 2004. godine snima igrani film Oxygen4 u hrvatsko-nizozemskoj koprodukciji. Predstava je njegov drugi igrani film. 
Izvor: Studio Fugo / PFF
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 12.09.2011