Beskompromisno teorijsko štivo | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Beskompromisno teorijsko štivo

Nacionalizam i imaginacija knjiga je osobite teoretičarke i aktivistkinje Gayatri Chakravorty Spivak koja se na teorijski kompleksan i etički odgovoran način bavi ključnim problemima

U eseju "Nacionalizam i imaginacija" autorica analizira ostvarivanje indijske neovisnosti 1947. i preispituje temelje stvaranja nacije-države iz mikrološke optike, otvarajući pitanja nacije i transnacionalnih prostora, nacije i jezične memorije te povijesne naracije. Esej "Novo promišljanje komparativizma" ključan je za novo shvaćanje proučavanja komparativne književnosti i dosega komparabilnosti te bitan odmak od zapadnocentrične znanosti o književnosti prema istinskom svjetskom proučavanju književnosti.

Najvažniji tekst Gayatri Chakravorty Spivak "Mogu li podčinjeni [subaltern] govoriti?" u ovoj je knjizi preveden prema posljednjoj verziji. U obzoru postavke o nemogućnosti da se podčinjeni [subaltern] predstave u javnom prostoru i time postanu zbiljski subjekt otvara se pitanje afirmacije moći Drugosti i opreka oko te moći.

U svim esejima te u predgovoru pisanom posebno za hrvatsko izdanje autorica jasno artikulira kritiku neokolonijalnoga kapitalizma, financijalizacije svijeta i globalizacije usporedo s kritikom epistemičkog nasilja, stvarajući "živu teoriju", a teoriju shvaćajući kao "strategiju preživljavanja". Nacionalizam i imaginacija beskompromisno je teorijsko štivo u kojem hrvatska publika prvi put ima priliku upoznati se s vizionarskom mišlju Gayatri Chakravorty Spivak. Knjigu su preveli Snježan Hasnaš i Damir Biličić, a uredili Biljana Kašić i Srećko Horvat.

Po profesionalnoj vokaciji književna znanstvenica, koja sebe naziva stručnjakinjom za britanski književni modernizam i komparatistkinjom kad je posrijedi njemačka ili francuska književnost, Ga­yatri Chakravorty Spivak angažirano djeluje unutar različitih spo­znajnih polja uključujući feminizam, marksizam, poststrukturalizam, dekonstrukciju i globalizaciju, etiku i socijalnu teoriju. Profesorica je na prestižnom Sveučilištu Columbia u New Yorku, osnivačica Instituta za komparativnu književnost i društvo, autorica knjiga, studija, prevoditeljskih radova, i tekstova, višestruko relevantnih, analiziranih i ekstenzivno citiranih. Njezina novija djela uključuju A Critique of Postcolonial Reason: Towards a History of the Vanishing Present (1999), Death of a Discipline (2003) i Other Asias (2005) te eseje Righting Wrongs (2003) i Rethinking Comparativism (2010). 

Spivak će u ponedjeljak,  23. svibnja u 20 sati, u sklopu konferencijskog dijela Subversive Film Festivala održati predavanje naslovljeno 'Subverzija' u iščitavanju vizualnog, a 24. svibnja u 19 sati na Filozofskom fakultetu će govoriti na promociji knjige Nacionalizam i imaginacija u izdanju Frakture
Izvor: Fraktura
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 16.05.2011