Beskompromisno za ljudska prava | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Beskompromisno za ljudska prava

Članovi udruga Kontra i Iskorak pozivaju sve građane da im se 27. svibnja pridruže na Maršu za bračnu jednakost.   

  • A
  • +
  • -

Udruge Kontra i Iskorak pozivaju sve građane i građanke koji ne žele da se u njihovo ime i u ime njihovih obitelji promovira netolerancija i mržnja da im se pridruže u Maršu za bračnu jednakost koji će prema Markovom trgu krenuti 27. svibnja u 17 sati sa Zrinjevca. 

"Tražimo jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitelji kakvu uživaju raznospolne obitelji – tražimo pravo na brak i izvanbračnu zajednicu. Poručujemo Vladi RH da se s ljudskim pravima ne smiju raditi kompromisi i nagodbe zavisno od stava Crkve. Uloga države je upravo da štiti ljudska prava svih svojih građana i građanki, osobito prava manjina koja su ugrožena", stoji u pozivu na prosvjed. 

"Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije devet godina, međutim on ne daje istospolnim obiteljima praktički nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu. Pravo na obiteljsku mirovinu, odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera/-ice, zdravstveno osiguranje po partneru/-ici i nasljeđivanje samo su neka od prava koja sada nisu dostupna istospolnim parovima. 

Krajnje je vrijeme da državne institucije prestanu zatvarati oči pred stvarnošću i da reguliraju prava djece koja žive u istospolnim obiteljima. Radi se o djeci koja već žive u takvim obiteljima, ali u velikoj pravnoj nesigurnosti: ona nemaju pravo nasljeđivanja od roditelja koji im nije biološki, taj roditelj ne može ostati na bolovanju ako je dijete bolesno, ne može preko sebe dijete zdravstveno osigurati, ne može ga odvesti u bolnicu niti posjećivati, ako se roditelji rastanu, drugi roditelj nema pravo na viđanja niti obvezu plaćanja alimentacije", podsjećaju organizatori. 

Marš će se održati 27. svibnja, a okupljanje je najavljeno za 16 sati na Zrinjevcu. Povorka će u 17 sati krenuti Praškom ulicom prema Trgu svetog Marka gdje će sudionici pred zgradom Vlade razviti transparente i održati govor. 

Izvor: Kontra / Iskorak 
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 21.05.2013