Beskonačna serija početaka | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Beskonačna serija početaka

Predstava Matije Ferlina i Ame Henderson Zajedno na kvadrat / The Most Together We've Ever Been gostuje u Ottawi.

  • A
  • +
  • -

Zapaženi i nagrađivani koreograf Matija Ferlin nastavlja uspješnu sezonu gostovanja i koprodukcija. Predstava Zajedno na kvadrat / The Most Together We've Ever Been, nastala kroz suradnju Ferlina i kanadske koreografkinje Ame Henderson, od 5. do 9. veljače gostuje u Ottawi na NAC Dance festivalu, u okviru Face 2 Face programa. 

NAC Dance festival pokrenut je 1987. godine kao zajednički projekt Canada Dance Festivala i The National Arts Centre Canada. Tijekom više od 25 godina postojanja festival je stekao kultni status i postao prepoznatljivo mjesto susreta plesnih umjetnika iz Kanade, ali i iz cijelog svijeta. Ove godine, u okviru NAC Dance festivala prvi puta će se održati Face 2 Face mini festival, program koji će prikazati provokativne i avangardne radove mladih plesnih umjetnika koji označavaju radikalan odmak od uobičajene plesne svakodnevice.

Predstava Zajedno na kvadrat / The Most Together We've Ever Been nastala je u suradnji Matije Ferlina s  kanadskom koreografkinjom Ame Henderson u sklopu rezidencijalnog programa Tanz Quartier Wien. Predstava je premijerno izvedena u INK Pula 2009. godine, a koproducent predstave je uz Istarsko narodno kazalište i kanadska kompanija Public Recordings.  U predstavi Matija Ferlin i Ame Henderson istražuju njima dosada nepoznati novi umjetnički krajolik. Koristeći osobno iskustvo i osobne interese kao polazišnu točku, kreiraju način stvaranja i izvedbe koji pripada isključivo ovom djelu i specifičnom kontekstu njihove suradnje te ispisuju poseban zajednički jezik koji formira jedinstveni konceptualni i estetski prostor u kojem su Ferlin i Henderson posjetitelji. Ta uloga posjetitelja omogućava autorima da zaokruže nastalu logiku procesa u kojem su se našli, kreirajući nove veze među nastalim materijalom i formiranim odnosima te provocirajući neobična značenja. 

Ferlin i Henderson izvode beskonačnu seriju početaka, potencirajući stalno iznova ponovno upoznavanje. Oni provociraju potrebu da se nešto dogodi uz prihvaćanje tragike konstantne nemogućnosti postizanja očekivanog. Ovaj duet istražuje individualnost i jednoznačnost pokreta, nespretnost i potresnu snagu bivanja zajedno, krhkost i potencijal novih početaka.

 

 

Izvor: MF

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 06.02.2013