Besplatne elektroničke knjige u brojkama | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Besplatne elektroničke knjige u brojkama

150 tisuća posjetitelja čitalo je više od 100 tisuća knjiga u 2012. godini.

  • A
  • +
  • -

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige tijekom 2012. godine deset novih naslova, povećavajući broj dostupnih naslova na 137. Od deset objavljenih naslova, samo su tri još uvijek dostupna u tiskanom obliku. U istom razdoblju, mrežne stranice projekta zabilježile su rekordnih 156553 posjetitelja koji su ukupno čitali 104644 knjige.

Tijekom 2012. godine objavljene su tri pjesničke zbirke višestruko nagrađivanih i antologiziranih autora (Južni križ Tomice Bajsića, Praksa laži Branka Maleša te Srednji svijet Damira Šodana), roman Sat pjevanja Nenada Rizvanovića, zbirka eseja Enciklopedija ništavila Stanka Andrića, zbirka kratke proze Kali Juga Borisa Gregorića, tri filmološka naslova kritičara i teoretičara Hrvoja Turkovića koji već godinama nisu dostupni u tiskanom obliku (Filmska opredjeljenja, Strukturalizam, semiotika, metafilmologija i Razumijevanje filma) te jedan svjetski klasik, Građanski neposluh Henryja Davida Thoreaua.

Od pokretanja projekta 2001. godina, mrežnim stranicama pristupilo je više od milijun i 200 tisuća posjetitelja, što u prosjeku iznosi više od 100 tisuća godišnje. Besplatne elektroničke knjige čitane su više od 630 tisuća puta, što znači da je u prosjeku svaki naslov čitalo više od četiri tisuće posjetitelja. Najpopularniji naslov projekta knjiga je Noama Chomskog Mediji, propaganda i sistem koja je skupila više od 67 tisuća čitatelja.

DPKM u 2013. planira objaviti još 14 novih besplatnih naslova, a među njima i knjige Borisa Becka, Nikice Gilića, Ivana Hercega, Vanje Jambrović, Zorana Krušvara, Branka Maleša, Krešimira Mićanovića, Gordana Nuhanovića, Dražena Šimleše i Damira Šodana.

Izvor: DPKM

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.01.2013