Besplatni elektronički Mićanović i Ušumović | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Besplatni elektronički Mićanović i Ušumović

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige nove besplatne naslove.

  • A
  • +
  • -
Radi se o zbirci pjesama Dok prelazim asfalt Krešimira Mićanovića i "roman kratkog daha" Ekskurzija Nevena Ušumovića

Krešimir Mićanović rođen je 1968. u Brčkom. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a trenutno je zaposlen kao docent na Katedri za hrvatski standardni jezik pri Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pjesme i priče objavljivao je u hrvatskim i stranim časopisima/novinama. Uvršten u različite antologije i panorame suvremene hrvatske književnosti. Pojedini su prozni i pjesnički tekstovi prevođeni na slovenski, makedonski, njemački, engleski, češki, mađarski, poljski i španjolski. Objavio je Dok prelazim asfalt (SSOH, poezija, 1988), Vrtlar (Naklada MD, proza, 1994; DPKM, 2010), Treba se kretati (Naklada MD, proza, 2005).

Neven Ušumović rođen je 1972. godine u Zagrebu, a odrastao u Subotici. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je filozofiju, komparativnu književnost i hungarologiju. Objavio je zbirku priča 7 mladih (Naklada MD, 1997; DPKM, 2010), roman Ekskurzija (Naklada MD, 2001) i zbirku priča Makovo zrno (Profil International, 2009). S mađarskog je prevodio Bélu Hamvasa, Ferenca Molnára, Pétera Esterházyja i Ádáma Bodora. Uvršten je u američku antologiju Best European Fiction (Dalkey Archive Press, Champaign, 2010), koju je uredio Aleksandar Hemon. Ravnatelj je Gradske knjižnice u Umagu.

"Kao autoru, važna mi je bila činjenica da mi je ovime omogućen novi rad na svojim starim tekstovima i da sada ti novi-stari naslovi elektronskim objavljivanjem dobivaju na vidljivosti i širini svojih recepcijskih okvira. Na ovaj način zaobiđene su sve financijske i distribucijske poteškoće vezane uz dostupnost mojih starijih izdanja, pogotovo za čitatelje koji ne žive u Hrvatskoj, a do kojih je meni kao piscu s granice jednako stalo", izjavio je Ušumović povodom ovog izdanja. 

Trenutno je na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige dostupno 127 naslova. 
Izvor: DPKM
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 17.05.2011