Besplatno o razumijevanju filma | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Besplatno o razumijevanju filma

Nakon knjiga Strukturalizam, semiotika, metafilmologija i Filmska opredjeljenja, od sada u elektroničkom formatu možete čitati i Turkovićevo Razumijevanje filma

  • A
  • +
  • -

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige novo besplatno reizdanje: zbirku ogleda iz teorije filma Razumijevanje filma filmskog kritičara i teoretičara, ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo Vladimir Nazor, Hrvoja Turkovića. Knjigu je u tiskanom obliku 1988. godine objavio Grafički zavod Hrvatske. 

Prvi dio knjige Razumijevanje filma, obuhvaćen naslovom "Filmološke marginalije", čine ogledi o najraznovrsnijim aspektima i mogućim odnosima prema filmu, potaknuti filmovima s kino-repertoara, ili potaknut općim poletom kakva teorijsko-primjenjivačkog pristupa. Njihova ciljana publika su svi oni koje zanima kako funkcionira film – filmofili, nastavnici koji predaju o filmu, učenici i studenti koji uče o filmu, i, najzad, profesionalni filmaši, filmski kritičari i teoretičari. Pisani i za one kojima film nije struka, ovi ogledi dovoljno su pristupačni da najraznovrsnije opremljenim čitateljima omoguće pratiti izlaganje. Drugi dio knjige donosi rasprave o tradicionalno središnjem problemu teorije – pitanjem "prirode filma" (npr. pitanjem "čistoće", "specifičnosti" filma, pitanjima "realističnosti", "stranih elemenata", "stilskih figura") koje obilježava iskustvo modernog teorijskog razmišljanja ne samo s područja filma, već i s područja humanističkih znanosti i suvremenih znanosti uopće. Utoliko su središnji tradicionalni teorijski problemi u odnosu na film u tekstovima ove knjige osvjetljavani iz netradicionalnog kuta, što je otkrivalo problemska polja dotad neistražena, ali je i poticalo na pronalaženja interpretativnih rješenja koja su "revidirala" i klasične probleme.

Hrvoje Turković diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1972), magistrirao filmske studije na New York University (1976) i doktorirao filmskoteorijskom tezom u Zagrebu (1991). Od 1977. do 2009. predavao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a od 1998. godine obnaša funkciju predsjednika Hrvatskoga filmskog saveza. Uz više od 700 tekstova u raznim publikacijama, objavio je knjige Filmska opredjeljenja (1985), Strukturalizam, semiotika, metafilmologija (1986), Razumijevanje filma (1988), Teorija filma (1994, 2000), Umijeće filma (1996), Suvremeni film (1999), Razumijevanje perspektive (2002), Hrvatska kinematografija (s Vjekoslavom Majcenom, 2003), Film: zabava, žanr i stil (2005), Narav televizije (2008; nagrada Kiklop za publicistiku) te Retoričke regulacije (2009). Dobitnik je nagrada Vladimir Nazor i Vladimir Vuković za životno djelo.

Izvor: DPKM

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.10.2012

VEZANE VIJESTI

Lektira za filmofile

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima besplatno je na svojim stranicam ponudilo reizdanje knjige eseja Filmska opredjeljenja Hrvoja Turkovića.

Novi stari Turković

U okviru projekta Besplatne elektroničke knjige objavljeno je reizdanje zbirke Strukturalizam, semiotika, metafilmologija Hrvoja Turkovića.