Bez definicija | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Bez definicija

Četrnaesti Međunarodni feministički i queer festival Rdeče zore bit će održan od 5. do 10. ožujka u Ljubljani.

  • A
  • +
  • -

Festival Rdeče zore (Crvene zore, Red Dawns) nastao je 2000. godine u Autonomnom kulturnom centru Metelkova u Ljubljani. Skupina žena, članica KUD Mreža, ŠKUC-LL, Monokela, Ženskog centra i Kasandre, propitivala je poziciju žene u mješavini umjetnosti, kulture, politike, aktivizma i svakodnevnice. U Metelkovoj, kao i na svakom drugom mjestu, veći dio kreativnog i organizacijskog rada prepušten je ženama, ali i iniciran od njih. Prve Rdeče zore organizirane su na Međunarodni dan žena radi redefiniranja javnoga prostora i pripuštanja ženske kreativnosti u njega, na nehijerarhijski, neeksploatacijski i antikapitalistički način.

Feminističke borbe u prošlosti pokazale su da su pokušaji definiranja "žene" uzaludni: uglavnom su se bavile metafizikom femininosti i maskuliniteta umjesto da su se okrenule svakodnevnom nepoštivanju, mržnji i iskorištavanju žena i muškaraca. Festival Rdeče zore ne želi nastaviti daljnju polarizaciju spolova; umjesto toga, kreativno miješanje sudionika Festivala postavlja pitanje o granicama koje postaju izolirajuće granice razdvajanja ljudi.

Od prvoga Festivala, mnoge su se udruge i pojedinci pridružili organizaciji, a na ovogodišnjem, četrnaestom izdanju sudjeluju i Vox Feminae festival, Befem festival te Libela.org. Radionice će održati Željko Blaće, Nataša Muševič, Marion Trotte i Eva Matarranz, najavljene su izložbe Nine Bric, Belme Bećirbašić, Dine Rončević, javna rasprava o Međunarodnom danu žena And What do Others Have to Say? New Fronts of Feminism, performans Petje Grafenauera, Zorana Srdića Janežiča i Simona Macuha, prezentacija knjige Dragoslave Barzut te mnogi koncerti i popratna događanja na dvanaest ljubljanskih lokacija. Detaljan raspored festivala Rdeče zore pronađite ovdje.

KP / rdeče zore / Fotografija: Theremidi Orchestra

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 05.03.2013