Bez doma i bez najbližih | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Bez doma i bez najbližih

Svjetski dan izbjeglica prilika je da se zagrebačkoj publici predstavi grafički roman Zenobija, potresna priča o sirijskoj djevojčici koja bježi od ratnih sukoba u svojoj zemlji.

20.06.2018 , Zagreb - Booksa

FOTO: Uslar & Rai / Web

U srijedu, 20. lipnja obilježava se Svjetski dan izbjeglica, a tim povodom u 20 sati u Booksi se održava predstavljanje grafičkog romana Zenobija, autora Mortena Dürra i ilustratora Larsa Hornemana. Predstavljanje je dio manifestacije 5. Tjedni izbjeglicaMA, a u sklopu događanja nastupa i zbor Domaćigosti.

Zenobija prati potresnu priču o sirijskoj djevojčici Amini koja bježi od ratnih sukoba u svojoj zemlji, ispričanu jednostavno i dostojanstveno. "Patnju ljudi koji su ostali bez doma i bez najbližih ova knjiga učinila je razumljivom, a istovremeno i vrlo bolnom za svakog čitatelja", najavljuju organizatori. 

U 2017. godini Zenobija je osvojila tri najvažnije danske nagrade za dječju književnost i ilustraciju: nagradu Pingpris, nagradu Claus Deleuran i nagradu danskog Ministarstva kulture za ilustraciju za djecu i mlade. 

Uz Sandorf, suizdavači hrvatskog izdanja knjige su Centar za mirovne studije i Zadruga za interkulturnu suradnju Okus doma. O knjizi će govoriti Marijana Hameršak iz Instituta za etnologiju i folkloristiku te Ivan Sršen i Emina Bužinkić za izdavače. 

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 19.06.2018