Bez jasnih okvira | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Bez jasnih okvira

Izložba Nevena Bilića Monstranca predstavlja hibridne i eklektične skulpture s izrazito fluidnim značenjima.

03.06.2015 - 04.07.2015 , Zagreb - Lauba
  • A
  • +
  • -

"Svoje modularno oblikovane skulpture, urešene reljefnim ornamentima, Neven Bilić naziva Monstrancama. Riječ je o monokromnim skulpturama razgranate strukture izvedenih u laganoj poliesterskoj masi koje evociraju dvostruki karakter monstranci, odnosno pokaznica, a koje, ukazujući na važnost onoga što čuvaju u svojoj unutrašnjosti, istovremeno, zbog vlastitog kićenog izgleda, odvlače pažnju od unutrašnjosti ka svojoj vanjštini. Gradeći svoje Monstrance, prihvaća ovu igru ad infinitum i na sadržajnoj i na formalnoj razini. Ta igra očituje se kroz hibridnost i eklektičnost njegovih radova, koji citiraju različite stilove ili forme.

Možemo, tako, na njegovim Monstrancama pronaći ornamente nalik baroknim, oblike koji svojom formom podsjećaju na pagode ili, pak ornamente koji posjeduju elemente suvremenog dizajna. Moduli Bilićevih skulptura, urešeni reljefnim ornamentima, nadovezuju se jedni na druge tvoreći mrežu koja ima potencijal širenja u nedogled, čime Bilić 'olabavljuje' granice, odnosno okvire, svojih skulptura koji postaju jednako fluidni kao i njihovo unutrašnje značenje. Parergon, kao okvir, ovdje nije predodređen i jasan, on može biti definiran kutom gledanja, položajem promatrača, zidovima galerije ili, pak, nekim kulturnim kontekstom. Potencijal beskrajne protežnosti kod Bilića anticipira i nedovršenost njegovih skulptura, jer ako se njihovi moduli mogu granati u nedogled, one nikada u potpunosti ne mogu biti završene", stoji u predgovoru izložbi Mirne Rul.

Neven Bilić (1972.) diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora S. Jančića 1995., a doktorski umjetnički studij kiparstva na ALU pod mentorstvom prof. Slavomir Drinković upisao je 2006. godine. Danas radi kao docent na kiparskom odsjeku na ALU u Zagrebu. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama te je dobitnik brojnih nagrada.

Izložba će biti otvorena od 3. lipnja do 4. srpnja u Laubi.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 02.06.2015