Bez ograničenja pristupa | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Bez ograničenja pristupa

U Multimedijalnom institutu bit će održane prezentacija londonskoga časopisa Mute i promocija knjige Howarda Slatera Anomija/bonomija i drugi tekstovi.

Časopis Mute je on i off line magazin posvećen istraživanju kulture i politike nakon Mreže. Mute kombinira tiskana izdanja časopisa posvećena specifičnim temama kao što su prekarni rad, commons i znanje, s redovno ažuriranim člancima i prikazima događaja na stranici metamute.org, materijalima koje zajedno objavljuju tekstopisci okupljeni oko časopisa i njegovi čitatelji. Tiskano izdanje časopisa trenutno izlazi dva puta godišnje i sadrži izbor aktualnih tema, zajedno sa selekcijom iz online sadržaja, posebno naručene tekstove i tekstove iz suradničkih projekata.

Mute je osnovan 1994. godine radi diskusije o međusobnoj povezanosti umjetnosti i novih tehnologija, u ranoj fazi razvoja World Wide Weba. Kako je masovno sudjelovanje u kompjuterski posredovanoj komunikaciji postalo sastavni dio suvremenog kapitalizma, izbor tema proširen je radi uključivanja posljedica tih promjena. Iako je Mute nastao iz kulture koja slavi demokratizacijski potencijal novih medija, postaje sve očiglednija neophodnost kritičkog angažmana u vezi s načinima na koje novi mediji reproduciraju i proširuju kapitalističke društvene odnose, stoga časopis ulaže nadu u stimuliranje takvih pristupa umjetnosti i politici koji predstavljaju izazove ortodoksijama konstituirane i ljevičarske i "kritičke" nove medijske kulture.

U tom smislu časopis, njegovo uredništvo i organizacija, publika i pisci, nalaze se u neprestanom preispitivanju svoje forme djelovanja, formata časopisa, uredničke politike i načina financiranja, u odnosu na stalne promjene ambijenta u okviru kojeg djeluju: mainstream mediji, internet, ali i sve češće potenciranje participacije kroz "uradi-sam" medije, građansko novinarstvo, itd. U okviru prezentacije časopisa Mute, o praksama ovoga kolektiva nakon ukidanja sredstava od strane Arts Council of England, a u kontekstu posljednjih promjena u kulturnim politikama i potporama sličnim organizacijama u Velikoj Britaniji i Europskoj uniji, govorit će Pauline van Mourik Broekman, Howard Slater i Simon Worthington.

O knjizi Anomija/Bonomija i drugi tekstovi (Anomie/Bonhomie & Other Writings), u izdanju novosadskog kuda.org, govorit će autor Howard Slater te predstavnici kuda.org i Multimedijalnog instituta.

U ovoj zbirci tekstova, Howard Slater improvizira na temu toga što je Walter Benjamin mogao misliti pod frazom "afektivne klase". Izvan ograničenja akademskog pristupa, Slater je inspiriran mogućim implikacijama Benjaminovih "mesijanskih krhotina" i kreće se ka terapeutskim mikro-politikama, zahvatajući diskurs žaljenja radničkog pokreta i problematiku "postajanja kapitalom". Esej Anomija/Bonomija zauzima najveći dio ove knjige koja uključuje tekstove i poeziju proteklih deset godina Slaterova rada. Ovi dodatni tekstovi obuhvaćaju teme i koncepte kao što su egzodus, rodno biće, nadrealistički presedan, jezik poezije i mogućnost kolektivnih "afektivnih" praksi u borbi protiv kapitalističke kolonizacije psihe.

Knjigu su s engleskog preveli Dušan Đorđević Mileusnić, Đorđe Čolić, kuda.org i Grupa za konceptualnu politiku. Promocija knjige Howarda Slatera dio je programa Aesthetic Education Expanded koji Multimedijalni institut provodi u partnerstvu s organizacijama kuda.org (Srbija), Kontrapunkt (Makedonija), Berliner Gazette (Njemačka) i Mute (UK).

Prezentacija časopisa Mute i promocija knjige Anomija/bonomija i drugi tekstovi bit će održane u ponedjeljak, 25. ožujka u 19 sati, u Multimedijalnom institutu.

KP / mi2 / Fotografija: metamute.org

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 19.03.2013