Bez podjela, molim! | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Bez podjela, molim!

Otvorenim pismom, koje su podržali brojni članovi struke, umjetnica Dina Rončević poziva HDLU na očitovanje o konceptu 32. Salona mladih.

Mladen Mijanović, UrbanFestival 2012. / FOTO: Damir Žižić

  • A
  • +
  • -

Prethodnih je tjedana javni prostor na kulturnoj i umjetničkoj sceni zatrpala rasprava o nadasve problematičnom pozivu koji je za HDLU-ov Salon mladih raspisao kustos ovogodišnjeg izdanja Feđa Gavrilović. Uznemirena dinamikama i tendencijama koje ova situacija pokreće, otvorenim pismom toj instituciji namijenjenoj primarno snaženju i zaštiti likovnih umjetnika, svih stilova i generacija, obratila se umjetnica Dina Rončević, a njezinom pozivu na očitovanje HDLU-a, pridružili su se brojni akteri likovno-umjetničke scene - od samih umjetnika preko kustosa i kritičara do teoretičara. Pismo prenosimo u cijelosti, a zainteresirani ga mogu potpisati na ovom linku

Antagonizam kao koncept 32.Salona mladih

Potaknuti kustoskim pozivom na izlaganje na 32. Salonu mladih, smatramo kako je potrebno otvoriti komunikaciju s Društvom hrvatskih likovnih umjetnika, kolegama i širom javnosti kako bi se javno raspravile nejasnoće koje su se pojavile kao i pitanje netransparentnog rada ove javne ustanove. Želimo podsjetiti na neke glavne odredbe kojima se HDLU vodi i ukazati na nepravilnosti u radu te samoorganizirane Institucije umjetnika/ca koja trenutačno ne poštuje vlastiti Statut niti podupire svoje članstvo čime se udaljava od svoje osnovne misije. Podsjećam, prema važećem Statutu (opće odredbe, članak 9.) HDLU ima zadatak
- da razvija, potiče i promiče hrvatsku likovnu umjetnost i da se zalaže za raznolik i kontinuirani napredak hrvatske likovne umjetnosti,
- da potiče suvremeno likovno stvaralaštvo i vrednovanje hrvatske likovne umjetnosti,
- da unapređuje i štiti slobodu likovnog stvaralaštva i djelovanja.

Ili prema prijedlogu nacrta novog Statuta (opće odredbe, članak 9.), prema kojem HDLU za cilj ima
- razvijanje, poticanje, unapređivanje i promicanje likovne i multimedijske umjetnosti,
- trajno utjecanje na oblikovanje kulturne politike Republike Hrvatske, županija i gradova u kojima djeluju njezini članovi (…),  prezentaciju i položaj likovnoga i multimedijskog stvaralaštva (…),
- zalaganje za raznolik i stalan napredak, organizaciju i prezentaciju hrvatske likovne i multimedijske umjetnosti u Hrvatskoj i u svijetu,
- unapređivanje i zaštita slobode likovnog stvaralaštva i djelovanja te položaja likovnih i multimedijskih umjetnika u društvu.

Objavljeni kustoski koncept te natječaj za izlaganje na 32. Salonu mladih u HDLU s nerazumijevanjem pluralističkih strujanja u suvremenoj umjetnosti binarno razdvaja umjetničke prakse na takozvanu "trendovsku pomodnost" i "izvornu suvremenu umjetnost", što je problematično iz više aspekata. Riječ je o terminologiji koja je teorijski neutemeljena i neartukulirana te se stoga postavlja pitanje kako je moguće da je HDLU te prazne termine odobrio kao legitimni kustoski koncept? Također, postavlja se pitanje koji su članovi odbora odlučivali o izboru ovogodišnjeg koncepta?

Poznavajući iz drugih medija (internet i tiskani mediji) nesposobnost autora koncepcije da podastre argumentiranu kritiku, pokušavajući je nadomjestiti upotrebom termina poput "bijeda, iritacija, mediokritetstvo", i njegovo stalno inzistiranje na prevaziđenim konceptima kao što su "métier", "bezinteresno sviđanje" i drugi u 20. stoljeću osporeni koncepti, iza tih kvazi termina kojima se služi krije se podjela suvremene umjetničke produkcije prema medijima na (figurativno) slikarstvo i "ostalo". Kao članovi HDLU-a izražavamo svoju zabrinutost, te kustoski koncept kojeg je HDLU bez javnog natječaja (!) odabrao, stavljamo na javnu raspravu te apeliramo na preispitivanje takve odluke. Ovako slaba artikulacija koja ne barata osnovnim terminima teorije suvremene umjestnosti za velik dio članova društva ne predstavlja adekvatan i prihvatljiv okvir i kontekst za izlaganje radova. Također, takva koncepcija ne može biti temelj na osnovu kojega će najmlađa generacija umjetnika/ca, buduće članstvo ove Institucije, prvi put izlagati svoje radove na institucionalnoj razini.

Ovom prilikom podsjećam na članak 13. Statuta HDLU-a koji članovima omogućuje da
- od HDLU-a traži zaštitu ako je ugroženo njegovo likovno djelo i stvaranje, strukovno javno djelovanje te autorska i moralna prava prema tom radu, odnosno njegov strukovni ugled,

te upozoravamo na stavak 7. članka 13 prijedloga novog Statuta dužnost kojim se određuje uloga i dužnost pravno-administrativne službe HDLU-a:
- zaštita Pravno-administrativne službe HDLU-a ako je ugroženo umjetničko djelovanje ili pravo na javno djelovanje u struci te ako su ugrožena autorska i moralna prava člana na djelo i rad, ili ako je ugrožen ugled člana u struci.

Statutom HDLU-a jasno je navedeno da HDLU štiti interese i da svojim likovnim stvaralaštvom i društvenim djelovanjem promiče HDLU i hrvatsku likovnu kulturu. Obzirom da je kustos 32. Salona mladih odabran bez natječaja, kao članovi HDLU-a, smatramo da ovaj koncept ukazuje na to da se HDLU zalaže za koncept baziran na antagonizmu, na inzistiranju da se uz prakse koje autor koncepta smatra vrijednim prokažu i one koje spomenuti smatra bezvrijednima, što ima temelj u suštom nepoznavanju područja o kojem se govori te da se kosi sa Statutom ove Institucije. 

Uz ovako problematičan stav HDLU-a nemojmo ispustiti iz vida činjenicu da je za sudjelovanje na Salonu potrebno uplatiti kotizaciju od 50kn, a tome treba pribrojiti uplate od 1640 članarina, u iznosu od 200kn, zatim uplate za izdavanje potvrde o članstvu koje iznose 30kn te prihode od problematične komercijalizacije tog prostora koji se iznajmljuje kako političkim strankama tako i privatnim tvrtkama zbog čega se i trajanja izložbi skraćuju! Postavlja se pitanje transparentnosti prihoda HDLU-a i da li se taj novac dalje redistribuira u umjetničku proizvodnju.

Članstvo svojim djelovanjem i financiranjem HDLU-a, ima pravo legitimno sudjelovati u djelovanju Institucije. Uz samu aktivnost članova, koje ovim putem pozivam da konkretno doprinesu daljnjem razvoju situacije, smatramo da HDLU mora omogućiti prostor za komunikaciju, pronaći načine da unutar stukture omogući članovima jasnije i direktnije djelovanje kako bismo zajedno stvorili zajednicu umjetnika koja doista "razvija, potiče i promiče hrvatsku likovnu umjetnost i da se zalaže za raznolik i kontinuirani napredak hrvatske likovne umjetnosti", kako se i navodi u samom Statutu HDLU-a.

Molimo očitovanje po gore navedenim stavkama. 

Dina Rončević,

 

Supotpisnici :
Ana Čveljo, likovna kritičarka
Ana Dana Beroš, arhitektica
Ana Kovačić, kustosica, Galerija Miroslav Kraljević
Ana Kovačić, umjetnica
Ana Kršinić Lozica, znanstvena asistentica, Muzej arhitekture HAZU
Ana Kutleša, kustosica, BLOK
Ana Zubak, umjetnica
Andreja Kulunčić, umjetnica, clanica HDLU-a
Andrija Pernar, galerija Inkubator
Anita Šurkić, umjetnica
Bojan Krištofić, likovni kritičar
Božena Končić Badurina, umjetnica, članica HDLU-a
Dalibor Kiseljak, umjetnik, član HDLU-a
Damir Sobota, umjetnik, član HDLU-a
Darko Fritz, umjetnik, član HDLU-a
Dina Karadžić, umjetnica, članica HDLU-a
Dunja Janković, članica HDLU-a  Zagreb i HDLU-a Rijeka
Evelina Turković, likovna kritičarka i kustosica
Gabrijela Rukelj, umjetnica
Hrvoje Mitrov, umjetnik, član HDLU-a
Irena Solenički, povjesničarka umjetnosti
Iva Rada Janković, viša kustosica, MSU
Ivan Klisurić, umjetnik
Ivan Latin, umjetnik
Ivana Armanini, umjetnica, članica HDLU-a
Ivana Hanaček, kustosica, BLOK
Ivana Pipal, umjetnica
Ivana Vratarić, umjetnica
Jadranka Pintarić, MSU
Jana Peršić, novinarka
Jasenko Rasol, umjetnik, član HDLU-a
Jelena Pašić, povjesničarka umjetnosti
Josip Horvat, umjetnik
Josipa Bubaš, umjetnica
Karla Pudar, kustosica
Kata Mijatović, umjetnica, članica HDLU-a
Katarina Pejović, dramaturginja
Lea Vene, kustosica, GMK
Leila Topić, kustosica, MSU
Lina Rica, umjetnica
Ljerka Njers, umjetnica, članica HDLU-a
Magdalena Pederin, umjetnica, članica HDLU-a
Majko Vojnić Gin, umjetnik, član HDLU-a
Marija Ančić, umjetnica, članica HDLU-a
Marija Borovičkić, povjesničarka umjetnosti
Marija Katalinić, teoretičarka
Marijana Rimanić, radnica u kulturi
Marina Mesar, umjetnica, članica HDLU-a
Mario Krištofić, umjetnik, član HDLU-a
Mario Romoda, umjetnik
Marko Ercegović, umjetnik, član HDLU-a
Marko Golub, likovni kritičar i kustos
Marko Marković, umjetnik
Marta Kiš, kustosica, kultura promjene SC
Martina Kontošić, samostalna kustosica
Matija Kralj, umjetnik, član HDLU-a Rijeka
Nataša Kadin, kustosica
Neli Ružić, umjetnica, članica HDLU-a Split
Nikolina Butorac, umjetnica,
Nina Kurtela, umjetnica, clanica HDLU-a
Nives Sertić, umjetnica, članica HDLU-a
Petra Puž Novoselec, umjetnica, članica HDLU-a
Petra Vidović, povjesničarka umjetnosti
Petra Zlonoga, umjetnica
Predrag Pavić, umjetnik, član HDLU-a
Rafaela Dražić, umjetnica
Sabina Mikelić, umjetnica, članica HDLU-a
Sanja Horvatinčić , povjesničarka umjetnosti
Sanja Sekelj, kustosica, GMK
Selma Banich, umjetnica
Sonja Leboš, kustosica 
Tena Razumović Žmara, likovna kritičarka
Tihana Bertek, likovna kritičarka
Tihomir Milovac, muzejski savjetnik, voditelj eksperimentalno istrazivackog odjela, MSU
Tonči Kranjčević Batalić, novinar
Vanja Babić, umjetnik
Vanja Trobić, umjetnica, članica HDLU-a
Vanja Žanko, kustosica
Vesna Vuković, kustosica, BLOK
Vjekica Buljan, kustosica
Vladimir Tatomir, kustos
Vlasta Žanić, umjetnica, članica HDLU-a
Željka Grobotek, umjetnica, članica HDLU-a

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 05.03.2014