Bez pozitivnih pomaka | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Bez pozitivnih pomaka

Objavljeni su rezultati istraživanja Centra za ženske studije Žene u hrvatskoj politici 2011.

  • A
  • +
  • -

Namjera istraživanja bila je ispitati vrijednosti, poimanja i saznanja hrvatskih građana i građanki o sudjelovanju i diskriminaciji žena u području javnog i političkog života te položaju žena u Hrvatskoj općenito, s ciljem produbljivanja javne rasprave o problemu političke potpredstavljenosti žena i njegovim mogućim rješenjima.

Prijašnji ciklusi istraživanja Žene u hrvatskoj politici provedeni 2003. i  2007. godine pokazali su da značajan postotak biračkog tijela oba spola smatra kako je postojeća zastupljenost žena u političkom odlučivanju nedovoljna te da bi veća njihova zastupljenost promijenila kvalitetu politike.

''Rezultati posljednjeg ciklusa istraživanja upućuju na kontinuirano nerazumijevanje ključnih aspekata spolne/rodne diskriminacije kao društvenog, duboko prožimajućeg fenomena, te povratak na neosvještenije vrijednosti i stajališta. Rezultati iz 2007. godine ostavljali su prostora za optimizam zbog porasta osviještenosti muškaraca (i žena) u percepciji npr. spolne/rodne diskriminacije ili patrijarhata. Godine 2011. stanje većine stavova i vrijednosti o ženama u hrvatskoj politici možemo opisati pojmovima petrifikacija, polarizacija ili povratak na staro'', navodi se u istraživanju.

Istraživanje se provodilo po treći put u razdoblju od 30. studenog do 15. prosinca 2011. godine na nacionalnoj razini na uzorku od 1201 građana i građanki, a njegovi su rezultati dostupni za pregledavanje ovdje.

Konferencija za medije, na kojoj će se predstaviti rezultati istraživanja i njihova interpretacija, održat će se 5. rujna u 11 sati u prostorijama Centra za ženske studije. Konferenciju će moderirati voditeljica projekta Jasminka Pešut iz Centra za ženske studije, a rezultate istraživanja predstavit će Marjeta Šinko (Fakultet političkih znanosti / Centar za ženske studije), te Vlasta Ilišin (Institut za društvena istraživanja).

Istraživanje Žene u hrvatskoj politici dio je projekta AD ACTE – Anti-Discrimination ACtions Towards Equality of women and men, koje Centar za ženske studije provodi u partnerstvu s Central and Eastern Network for Gender Issues i suradnji sa Srpskim nacionalnim vijećem, a uz financijsku podršku Europske unije.

KP / CŽS

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 04.09.2012