Bez romantičnih iluzija | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Bez romantičnih iluzija

U sklopu predavanja u Beogradu Dubravka Sekulić dotaknut će se promjena koje je stambena politika doživjela u prelasku iz socijalizma u kapitalizam.

Dubravka Sekulić, Glotz Nicht so Romantisch! On Extralegal Space in Belgrade, 2012.

  • A
  • +
  • -

Predavanje Dubravke Sekulić O ekstralegalnom prostoru u Beogradu. Primer Ruskih Paviljona bit će održano u četvrtak, 4. prosinca, u prostoru Društvenog centra Oktobar. Nakon predavanja u organizaciji Kontekst kolektiva najavljena je i diskusija. Analizirajući nastanak i razvoj Ruskih paviljona u beogradskom naselju Karaburma, problematizirat će se zaokreti koje je stambena politika doživjela u prelasku iz socijalizma u kapitalizam. 

Polazeći od planske izgradnje jedinica kolektivnog stanovanja i prateće infrastrukture do, u početku suptilnog a zatim sve agresivnijeg, širenja stambenih jedinica na zajedničke prostore, njeno područje interesa obuhvaća i problem krajnje privatizacije i izgradnje (nadgradnje) na dodatnom prostoru stambenih blokova. Kroz ovako postavljenu analizu, istraživanje koje je sažeto u knjizi Glotzt Nicht so Romantisch! O ekstralegalnom prostoru u Beogradu, prati promjenu ne samo stambene politike već i ideologije i političkog i ekonomskog sistema koji se pomiče od zajednice ka pojedincu.

Dubravka Sekulić je arhitektica i istraživačica koja se bavi temama vezanim za transformaciju javne sfere u suvremenim gradovima, zajednička dobra, prostornu pravdu i prostorne implikacije neoliberalnog urbanizma. Od njenih recentnih projekata izdvaja se izložba Tri tačke oslonca: Zoran Bojović u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (2012.) koja se kroz fokus na Zorana Bojovića i aktivnosti Energoprojekta u Africi i na Bliskom istoku bavi vezom jugoslavenskog modernizma i pokreta nesvrstanih. Akademija Jan van Eyck objavila joj je u 2012. dvije knjige: Glotzt Nicht so Romantisch! On Extralegal Space in Belgrade i Surfing the Black, o crnom talasu u jugoslavenskom filmu, nastalu u saradnji sa Žigom Testenom i Galom Kirnom. 

Izvor: Kontekst kolektiv

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 01.12.2014