Bez točke identifikacije | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Bez točke identifikacije

U okviru programske koncepcije Prostor naš svagdašnji Toni Bešlić prikazuje izložbu o dvojbenim odlukama i rješenjima u planiranju i izgradnji Novog Zagreba. 

03.05.2018 - 25.05.2018 , Zagreb - Galerija Vladimir Bužančić (Centar za kulturu Novi Zagreb)

U Galeriji Vladimir Bužančić u četvrtak, 3. svibnja u 20 sati otvara se izložba Novi Zagreb: od velike spavaonice do novih sadržaja autora Tonija Bešlića i autora fotografija Nikole Šimunića

U okviru godišnje programske koncepcije Prostor naš svagdašnji – prostor kao znak ili simbol reprezentacije, kao utopijski/distopijski pejzaž ili kao (dis)funkcionalni oblik kolektiviteta Galerija Bužančić organizira izložbu koja donosi pregled recentne arhitekture Novoga Zagreba koju su autori realizirali u sklopu višegodišnjeg izložbenog projekta Arhitektura zagrebačkih četvrti koji tematizira recentnu arhitekturu zagrebačkih četvrti.

Kako stoji u najavi izložbe, umjetničko polazište izložbe je činjenica da se u Novom Zagrebu do danas nije formiralo središte koje bi postalo njegova identifikacijska točka. Novi se sadržaji točkasto raspoređuju bez neke organske povezanosti, samo podcrtavaju trajnu nedorečenost i nedostatak vizije koja bi trebala artikulirati središte toga dijela grada. Demokratizacija i liberalizacija uvjeta izgradnje nakon društvenoga prevrata devedesetih godina dvadesetoga stoljeća nisu dovele do arhitektonske kulture kakva je očekivana. Stoga umjetnici donose pregled, ne samo s pohvalama, nego i s kritičkim osvrtima koji se bavi i dvojbenim odlukama i rješenjima u planiranju i građenju.

Toni Bešlić, arhitekt dipl.ing., u svojem se radu bavi istraživanjem i valorizacijom recentne i međuratne hrvatske arhitekture s težištem na zagrebačkoj arhitekturi.Osim teorijskog i publicističkog rada, bavi se i projektiranjem.

Izložba se može pogledati do 25. svibnja 2018.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 26.04.2018