Bez uobičajenih turističkih prikaza | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Bez uobičajenih turističkih prikaza

Izložba Kretanje kroz elemente treća je u nizu izložbi umjetnika iz Pariza i Zagreba.

19.08.2014 - 24.08.2014 , Zagreb - Greta
  • A
  • +
  • -

Radi se o zajedničkom projektu čije je osnovno polazište izraziti doživljaje gradova izvan uobičajenih turističkih prikaza na koje smo navikli. Svaki umjetnik stvara svoj intimni dnevnik otkrivajući nevidljivo, neizrečeno u svojim svakodnevnim putovanjima gradom. Izlažu Isa Bourland, Joanna Wong, Jérémy Faivre, Marie Dekerle, Dorty Novak, Mio Hanaoka, Akiko Okumura, Nina Bešlić, Vesna Šantak, Nataša Vuković i Omar Traore. Izložbu se može posjetiti od 19. kolovoza u 20 sati do 24. kolovoza od 16 do 21 sat.

Izložba u Galeriji Greta ujedno je i najava događanja na Strossmayerovom šetalištu, parku Grič i Galeriji Gornji Grad 21. kolovoza 2014. godine s početkom u 17 sati. Prema jednoj od organizatorica događanja, akademskoj slikarici Nini Bešlić, "javni prostor Gornjeg grada postat će platforma za umjetničko eksperimentiranje i komuniciranje s javnim prostorom. Svaki umjetnik izaći će u javni prostor i na svoj osebujan način intervenirati u njemu. Nakana umjetnika je dokinuti sociološke i kulturološke barijere te propitati prostor osobnog kretanja kroz različitosti i sličnosti, prirodno i umjetno, vanjsko i intimno. Time će javni prostor na jedan dan postati intimna, nedokučiva i nostalgična priča svakog umjetnika". U projektu sudjeluju Joanna Wong, Nataša Vuković, Zvjezdana Jembrih, Renata Ladović Meštrović, Nina Bešlić, Vesna Šantak, Jérémy Faivre, Mio Hanaoka, Alexandre Garcia i Sabina Mikelić. U 19 sati će akademska slikarica-grafičarka Vesna Šantak izvesti performance Kretanje kroz elemente, a događanja će završiti u 21 sat.

Suradnja Galerije Greta i izložbe na Gornjem gradu osmišljene su unutar projekta Network of Cities for Artistic Creation (CreArt). Projekt CreArt, organizatora Fundación Municipal de Cultura (Valladolid, Španjolska), na internacionalnoj razini okuplja 14 europskih gradova i institucija s ciljem da svaki partner na lokalnoj razini potiče i promovira kreativno stvaralaštvo te istraži razinu kulturne djelatnosti. HDLU, udruga u ulozi institucije koja predstavlja Grad Zagreb, prepoznao je veliki potencijal projekta za djelovanje u kulturi našeg grada. Cilj CreArt projekta je metodično i sistematično povezivanje institucija kako bi se unaprijedilo djelovanje na kulturnoj sceni Europske Unije.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 18.08.2014