Bi, ne bi pa ipak bi | kulturpunkt

Bi, ne bi pa ipak bi

Vidi li itko išta sporno u činjenici da će predsjednički kandidat Milan Bandić otvoriti Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu?

Piše: Antonija Letinić
  • A
  • +
  • -

Na službenim stranicama Muzeja suvremene umjetnosti koji za 11. prosinca najavljuje otvaranje svoje nove adrese u Aveniji Dubrovnik stoji "tom prigodom uzvanike i goste pozdravit će Božo Biškupić, ministar kulture i Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a. Muzej će otvoriti Jadranka Kosor, predsjednica Vlade i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba."

Očekivano je da predstavnici državnih i lokalnih vlasti otvore ovu ustanovu, s kojom, blago rečeno, kasnimo decenijama, no ono što u najavi grebe i oko i uho jest gradonačelnik Milan Bandić!

Dakle, kao što znamo Milan Bandić je jedan od kandidata za budućeg predsjednika RH, a početkom svoje kandidature otišao je na godišnji odmor s funkcije gradonačelnika te svoje dužnosti za vrijeme trajanja predsjedničke kampanje prenio na svoju zamjenicu Jelenu Pavičić Vukičević.

Bandić, pod krilaticom kampanje Budućnost je naš posao provodi svoj godišnji odmor munjevitim obilaženjem lijep naše i još ljepše susjedne BiH. U njegovoj krilatici je puno istine - gledano iz perspektive sadašnjosti glavnog grad s financijskim deficitom od 1,2 milijarde kuna - budućnost apsolutno jest naš posao. Pitanje je kada će nam ta budućnost stići, da li odmah ili malo kasnije, znat ćemo kad prođu izbori. S obzirom da Bandić metaforu svog djelovanja vidi u konju i oranju, a oranje je uistinu zahtijevna aktivnost za kojom sve ostaje razrovano, možemo očekivati da će nas budućnost iz tehnološki pristojno uznapredovale civilizacije lansirati u plemensku zajednicu.

To je slika glavnog grada od kojeg se gradonačelnik otišao odmoriti pa se s pravom zgražamo što se Bandić vraća s godišnjeg odmora, iako samo na jedan dan i to kako bi otvorio MSU. On "ziđa", on je gradonačelnik koji je slavu stekao "ziđanjem" pa je i posve normalno da se vrati otvoriti najveće "ziđalište" u državi. I tu je bit svega – Bandić ne otvara MSU nego zatvara najveće gradilište za svog mandata. On ne otvara simboličko mjesto koje reprezentira muzej suvremene umjetnosti, već uzima s pladnja javnog dobra ono što odgovara njegovim trenutnim osobnim potrebama. On nije sluga naroda, već se služi narodom i njegovim radom za vlastitu korist. Jer nisu MSU sagradili niti gradonačelnik Zagreba niti Vlada RH, već porezni obveznici koji su samo privremeno delegirali gore navedene da upravljaju njihovim novcem koji su oni višestruko iskoristili u dobre svrhe i dobre namjere pojedinih privatnih interesa.

Po svoj prilici ne postoji nikakva regulatorna zapreka da Milan Bandić, predsjednički kandidat, ipak zatvori gradilište MSU-a. Ona moralna ne priječi ga da pokuša ušićariti koji bod pred svojim protukandidatima kiteći se tuđim perjem.


 

Objavio/la admin [at] kulturpunkt.hr 06.12.2009