Bijenale industrijske umjetnosti | kulturpunkt

Najave Festival

<

Bijenale industrijske umjetnosti

Novi međunarodni projekt Labin Art Expressa XXI posvećen je predstavljanju i istraživanju višeznačnosti umjetničko-industrijske sprege.

19.09.2014 - 04.10.2014
  • A
  • +
  • -

Bijenale industrijske umjetnosti / Industrial Art Biennial (IAB) – novi je umjetnički festivalski projekt Labin Art Expressa XXI, međunarodne bijenalne forme, koji bi se najprije održao kao pilot projekt u Labinu, Raši i Rapcu (2014.), a od 2015. godine i na drugim industrijskim lokalitetima u Istri, poput Pule, Plomina, Kanfanara i Rovinja. Projekt bi se od 2019. održavao i u samom bivšem rudniku uglja u Labinu i Raši (budućem Podzemnom gradu), nakon njegove rekonstrukcije, čiji je početak planiran u 2016. godini. 

Industrijska topografija cijele Labinštine, kao i brodograđevni kompleks u Puli, te brojni drugi industrijski lokaliteti u Istri, uz kompleksnu društveno-političku pozadinu kulturnog nasljeđa regije usko povezanog s njenim industrijskim razvojem, uz budući in situ Muzej rudarstva i industrije Istre u bivšem labinskom i raškom rudniku uglja, upravo nameće potrebu za međunarodnom umjetničkom manifestacijom vezanom uz širi pojam industrijskog u umjetnosti. Na Bijenalu bi se, u različitim vidovima, izlagala, predstavljala i istraživala višeznačnost umjetničko-industrijske sprege, kao i sam kontekst povezanosti umjetnosti, znanosti i tehnologije. 

Prvi pilot projekt bit će realiziran od 19. rujna do 4. listopada, s oko 15 međunarodnih sudionika, kao priprema za prvi redovni Bijenale industrijske umjetnosi u kolovozu i rujnu 2015. godine, koji bi se nakon toga održavao svake 2 godine, u trajanju od 45-60 dana, i to upravo tijekom održavanja Venecijanskog bijenala, na kojem bi se IAB i promovirao. Koristit će se različite prezentacijske forme, u širokom rasponu od klasičnih do novomedijskih, čime bi različitim pristupima, poetikama i izvedbenim tehnikama bio predstavljen svojevrstan presjek i aktualno stanje jednog nedovoljno obrađenog segmenta u umjetnosti.

Osim prezentacije samih umjetničkih djela predviđen je i niz pratećih tematskih programa koji će potaknuti i intenzivirati mobilnost hrvatskih i inozemnih kulturnih djelatnika, ali i znatniji interes posjetitelja, s krajnjim ciljem kulturne razmjene i suradnje umjetnika i kulturnih djelatnika iz šire međunarodne zajednice. Izložbe, koncerti i druge aktivnosti biti će prigodno dokumentirane (audio-video-foto) u svrhu formiranja digitalne baze podataka o audiovizualnom stvaralaštvu vezanom uz manifestaciju, kao i stvaranje arhive - kolekcije radova putem otkupa i donacija, koji bi postali dio stalnog postava budućeg Muzeja industrijske umjetnosti u Podzemnom gradu XXI.

Sudionici bijenala su Laibach, Kata Mijatović, Zlatko Kopljar, Damir Žižić i Kristian Kožul, Zoran Todorović, Želimir Žilnik, Autopsia, Mladen Miljanović, Carl Michael von Hausswollf i Thomas Nordanstad, Anne Spalter, Jeremy Deller te Atsuhiro Ito.

Detaljan program Bijenala, uz sve dodatne informacije, možete pronaći ovdje

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 19.09.2014