Bijenale mladih umjetnika Europe i Mediterana | kulturpunkt

Najave Festival

<

Bijenale mladih umjetnika Europe i Mediterana

Ovogodišnje bijenale održao se u dva europska grada pod okvirnom temom Simbioza.

02.12.2011 - 22.12.2011 , Split - Multikulturalni centar
  • A
  • +
  • -

Performansom Marka Markovića Manifest umjetnika, radnika i državnika u petak, 2. prosinca u 20 sati u galeriji Multimedijalnog centra započet će izložba radova ovogodišnjih hrvatskih predstavnika na 15. Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana.  

Grad Solun je u listopadu udomio izložbu vizualne umjetnosti, primijenjene umjetnosti i gastronomiju, dok su se film i književnost u studenom predstavili u Rimu. Sugerirana tema fokusirala se na pitanja mogućnosti i problematiku suživota koju su umjetnici transponirali na aktualni društveni kontekst europskog i mediteranskog prostora, ali i na prirodu, kulturu i beskonačan prostor umjetnosti.

Od dvjestotinjak pristiglih prijava na natječaj za sudjelovanje hrvatskih umjetnika na 15. Biennalu, žiri u sastavu: umjetnici Nemanja Cvijanović i Dan Oki, kustosice Jasna Gluić (MKC Split), Ksenija Orelj, (MMSU) i Jerica Ziherl, ravnateljica MMSU Rijeka, odabrao je osam umjetnika koji su izlagali zajedno s više od 300 mladih umjetnika iz 30 zemalja Europe i Mediterana. Odabrani umjetnici, a riječ je o generaciji rođenoj 80-ih godina, su: Marko Dješka, Tonći Gaćina, Iva Kovač, Elvis Krstulović, Marko Marković, Dina Rončević, Maja Vodanović i Borko Vukosav.

Bijenale mladih Europe i Mediterana je multidisciplinarna umjetnička manifestacija koja okuplja umjetnika od 18 do 30 godina iz različitih gradova euro-mediteranske regije. U fokusu su živi susreti umjetnika, kustosa i publike te pluralnost umjetnosti i načina predstavljanja, od izložaba, urbanih akcija, performansa do radionica i razgovora. Do sada je održano 14 bijenala počevši od Barcelone 1985. godine. Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti uključio se u mrežu međunarodnog udruženja BJCEM (Biennale des jeunes créateurs de l'Europe et de la Méditerranée) 1990. prepoznavši važnost podrške mlađoj generaciji umjetnika u međunarodnom okruženju, a ove godine članstvu se pridružio i splitski Multimedijalni kulturni centar.

Od 1990. do danas predstavljeno je stotinjak hrvatskih autora i grupa iz različitih područja vizualne umjetnosti, filma, književnosti, arhitekture i glazbe od kojih su neki postali prepoznatljiv dio suvremene scene.
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 01.12.2011