Bilješke i ispovijesti | kulturpunkt

Audio

Bilješke i ispovijesti

Za Galeriju Miroslav Kraljević Ève K. Tremblay osmislila je sveobuhvatnu prezentaciju vlastitog projekta Postajući Fahrenheit 451.

Multimedijalni projekt Ève K. Tremblay Postajući Fahrenheit 451 započet je 2007. godine. Kao i njeni brojni prošli radovi potaknut je slučajnim događajem tijekom umjetničina bivšeg nomadskog života i pažljivih opažanja svojeg okruženja; u ovom slučaju riječ je o susretu u videoteci u Berlinu, u susjedstvu u kojem je Tremblay živjela u to vrijeme. 

Ime videoteke, Filmgalerie 451, bilo je uistinu simbolično; prizivajući ime poznatog znanstveno-fantastičnog romana Raya Bradburyja (čiji su elementi u 1960-ima adaptirani za film Françoisa Truffauta), koji opisuje nedaleku budućnost u kojoj su knjige i čitanje tretirani kao prijetnja društvenom miru; kao poremećaj koji tobože vodi do nemira, sumnje, kritičnosti i, posljedično, nesreće. Knjige su stoga morali uništavati posebno obučeni timovi vatrogasaca; samo je mala skupina disidenata, tzv. ljudi-knjige, uzela sebi za cilj sačuvati knjige od zaborava u njihovom nematerijalnom obliku – u vlastitim umovima, kroz posebnu metodu fotografskog pamćenja – usprkos progonu. 

Za Galeriju Miroslav Kraljević Tremblay je osmislila sveobuhvatnu prezentaciju vlastitog Postajanja Fahrenheit 451, pod nazivom EKTBF451/EKTFF451: Bilješke i ispovijesti. Kustosica je izložbe Željka Himbele, a možete ju pogledati do 20. prosinca.

Intervju s umjetnicom i kustosicom vodile su Andreja Pančur i Anja Stević, a prilog je emitiran 5. prosinca u emisiji Kulturizacija Radio Studenta.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.12.2014