Bilješke o procesu | kulturpunkt

Bilješke o procesu

Simbioze i filmosinteze naziv je razgovora s Anom Hušman u kojem autorica uz pokretne slike tematizira međufaze i međuprostore svojih produkcija.

Pripremila: Ivana Pejić

FOTO: Nina Đurđević

  • A
  • +
  • -

Eksperiment u umjetničkom postupku i slojevi koji se otkrivaju u različitim fazama stvaralačkog ciklusa teme su razgovora s multimedijalnom umjetnicom Anom Hušman, naslovljenog Simbioze i filmosinteze, koji se održava u ponedjeljak, 13. prosinca u 19 sati u zagrebačkom kinu Kinoteka. 

 U svojem filmskom, video i likovnom radu Ana Hušman eksperimentira s mogućnostima animacije, dokumentarnim i igranim elementima u filmu, glasom i artikulacijom, a iza sebe ima nekoliko nagrađivanih kratkometražnih filmova, od kojih neki već imaju status suvremenih klasika. U razgovoru koji u sklopu serije filmskih programa i razgovora To je stvar brige, razgovor o stablima organizira kustoski kolektiv WHW, bit će riječi i o projektu na kojem Hušman trenutačno radi, uz vizualnu prezentaciju i projekciju.

"Razgovor uz pokretne slike prezentirat će materijale na kojim radim već neko vrijeme. Slike koje ga čine dolaze iz obiteljskih albuma i arhiva, novijih materijala s nedjeljnih ručkova gdje osim osobnih razmirica razmišljamo i kako doprinijeti svjetskoj revoluciji i miješaju se s filmskim snimkama pejzaža, zemlje, fotosinteze. Fokus je na procesima, postupcima obrade tla, sedimentaciji, uslojavanju, dodiru, posmatranju, sudjelovanju. Kroz te procese želim uspostaviti nove veze, drugačije interpretacije i rastvoriti determinirane uloge, želim ponuditi novu dobrodošlicu za vidljiva i nevidljiva bića", poručuje autorica. 

Ana Hušman prema vlastitim riječima "radi dugo i sporo". Razgovor s njom prilika je stoga za ispitivanje međufaza i međuprostora između produkcija kroz procese bilježenja, snimanja, razmišljanja i montiranja, te razmatranje radnih metoda i mogućnosti njihove transformacije u širokom spektru tema koje se bave suodnosima prirode i društva.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 13.12.2021

VEZANE VIJESTI

Izlet u bolju prošlost

Piše: Anja Tomljenović
U izložbi "Ne precrtavati, nego crtati!" Hušman i Sekulić upiru pogled prema sustavu koji je brinuo o javnom dobru, dok Dan Perjovschi prikazuje krutu realnost neoliberalnog kapitalizma.

Istraživanja u više lica

Pripremila: Ivana Pejić

U sklopu obilježavanja Noći knjige, Ana Hušman čita tekst Shannon Mattern Knjižnica kao infrastruktura, drugo izdanje Biblioteke 0 Općenito.

Uvježbavanje dokolice

Piše: Bojan Krištofić
Nepretencioznim prožimanjem fikcije i (auto)biografskih elemenata, rad Ane Hušman propituje motive dnevnog boravka povezane s odmorom, dosadom i neobaveznom interakcijom.