Bilješke uz prekid | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Bilješke uz prekid

Fotografija Igora Grubića iz serije radova Anđeli garavog lica odabrana je za naslovnu fotografiju grupne izložbe koja će 8. svibnja biti otvorena u dresdenskom Motorenhalle.

  • A
  • +
  • -

"Skupine, generacije, cjelokupna društva u stanju su prekida", stoji u najavi dresdenske izložbe. Uz mnoge konotacije te riječi, izložba Bilješke uz prekid (Footnotes to breakup, Fußnoten zum Aufbruch) istražuje napetosti međuljudskih, kolektivnih i društvenih prekida. Nakon Fukushime, fiskalne krize i krize vrijednosti, postoji li volja za prekidom? Umjetnici predstavljeni na izložbi istražuju motive mogućih prekida s dosadašnjim stanjem društva te motive onih koji ne mogu ili neće s njime prekinuti. Asocijacije povezane s tim i takvim prekidima čine se poput utopije ili nastajanja Novoga čovjeka.

Za naslovnu fotografiju grupne izložbe koja će biti otvorena 8. svibnja kustosi Denise Ackermann, Jolanta Bielańska, Andrea Domesle i Frank Eckhardt odabrali su fotografiju Igora Grubića iz njegova projekta Anđeli garavog lica. Na izložbi Grubić je predstavljen još jednom fotografijom i filmom iz istoimene serije radova iz 2006. godine. Projekt se bavi radnicima rudnika Kolubara pored Beograda koji su svojim štrajkom 2000. godine označili početak kraja Miloševićeva režima. "Naslov rada upućuje na paradoksalnu situaciju koju smo živjeli tijekom devedesetih na ovim prostorima: s jedne strane rudari, usprkos svom mukotrpnom i poštenom radu, uz egzistiranje na rubu siromaštva, ostaju čistih ruku i čiste savjesti, dok, s druge strane, političari i čitav vladajući sistem, koji bi trebali biti uzor, najbolji od najboljih, zbog nasilja koje sprovode nad pučanstvom, zbog svoje pohlepe i prljavih malverzacija, zapravo bivaju ukaljanih ruku i obraza", o svom je radu kazao Igor Grubić.

Na izložbi u projektnom prostoru suvremene umjetnosti Motorenhalle u Dresdenu, otvorenoj do 13. lipnja, izlažu i Zbynek Baladrán, Aram Bartholl, Franca Bartholomäi, Till Ansgar Baumhauer, Ayelen Coccoz, Chto Delat, Société Réaliste, The Trailblazers te drugi umjetnici.

KP

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.05.2013