Bilježenje boravka u Dubrovniku | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Bilježenje boravka u Dubrovniku

Novi projekt Tjaše Kalkan Sunset Beach sadrži pet fotokolaža u kojima glavnu ulogu preuzima grad i njegova transformacija u turističku meku.

12.07.2018 - 22.07.2018 , Dubrovnik - Galerija Flora

U četvrtak, 12. srpnja u Galeriji Flora u 21 sat otvorenje je izložbe Tjaše Kalkan Sunset Beach.

Tijekom kraćeg rezidencijskog boravka u Galeriji Flora na Lapadu, Tjaša Kalkan priprema novi projekt Sunset Beach, pet fotokolaža kojima glavnu ulogu, za razliku od prethodnog ciklusa s insceniranim ženskim tijelom, preuzima grad i njegova transformacija u turističku meku. Dubrovnik j svjetlost, on je privlačan fotografskom oku, a istovremeno problematičan i konfliktan u svojim preobrazbama. Tih pet kolaža svojevrstan su komentar okruženja Galerije Flora, rezultat šetnji i promatranja grada, spomenar njegovim promjenama. Na kolažima se pojavljuje detalj plaže s bagerom i ležaljkama, ulaz luksuznog hotela koji se neočekivano otvara prema netaknutom pejzažu, pogled na pučinu s uklopljenim bazenom ili pak komad mora u srazu prema ogromnom betonskom temelju nekog budućeg hotela. Na petom se fotokolažu kreće prema apsurdu, kombinirajući umnožene ljude koji rade selfije.

Kalkan svoje fotografije često dorađuje, dodajući im nefotografske elemente poput pisanih poruka ili u ovom slučaju, kombinirajući više prizora zajedno. Teži stvoriti dojam začudnosti, blagu kritiku okruženja koje bi nas trebalo natjerati da razmislimo o visini uloga i njegovim posljedicama. Istovremeno, ta kritika nije osuđujuća, već domišljata, gotovo duhovita. Prva četiri kolaža lišena su ljudske figure, djeluju pomalo osamljeno, onako kako planovi za masovni turizam – nakon konzumacije – opustošuju. Kao njihova suprotnost, ili možda potvrda, na petom se kolažu pojavljuju klonirani turisti u selfi pozama. Sunset Beach, u samoj blizini galerije ne ostavlja ni jedan centimetar prostora koji nije profitabilan, zato Kalkan u svojim promatranjima "dorađuje" taj prostor: na kolažu luksuznog hotela skida vrata i upisuje pejzaž s otocima. Na prizoru s morem i ogromnim betonskim gradilištem dodaje plutajuće dječje igralište, a na nedovršenoj plaži podno bagera mirno nudi ležaljke. Najveći bazen izmješta na pučinu, pomalo se rugajući svim naplaćenim pogledima, ležaljkama, bazenima i pristupima kopnu i vodi. Ovim ciklusom Kalkan bilježi svoj boravak u Dubrovniku, a kolažiranjem zalazi onkraj fotografije, nudeći nove, izmišljene, sulude svjetove i otvarajući prostor za dijalog o viđenom i neočekivanom", piše Petra Vidović.

Tjaša Kalkan je rođena 1987. u Travniku, BiH. Živi i radi u Zagrebu. Završila je MA studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti, te studij germanistike/francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Svoje je fotografske radove proteklih godina izlagala na sedam samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi. 2017. osvaja Nagradu publike TH-nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost u MSU Zagreb te Nagradu RC Young European Art Award iz Beča. 2012. prima Posebnu nagradu za najboljeg mladog autora na festivalu Rovinj Photodays. Članica je HZSU i HDLU Zagreb.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 12.07.2018