Bilježenje nezavisne kulture | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Bilježenje nezavisne kulture

Otvoreni razgovori o riječkoj i pulskoj nezavisnoj kulturnoj sceni okupit će protagoniste ovog dinamičnog kulturnog polja u ova dva grada.

09.06.2011 - 13.06.2011 , Rijeka - Molekula
Portal Kulturpunkt.hr od 2005. godine intenzivno prati događanja na nezavisnoj kulturnoj sceni (tijekom 1990-ih u javnosti najčešće percipirana kao alternativna kultura) i pokušava kritički promotriti tokove i probleme s kojima se susreću njeni akteri. U tom su procesu uočeni problemi koji su vrlo bitni za njeno shvaćanje i daljnji razvoj, a to je nedostatak sustavne dokumentacije produkcije i bilježenja kretanja ovog polja. Kako znanja, iskustva i informacije ne bi izblijedili u organizacijskoj memoriji i sjećanjima pojedinaca, grupa i kolektiva, i kako novim i nadolazećim generacijama prošle priče ne bi ostale samo u usmenoj predaji, urbanim legendama i anegdotama, 2009. godine Kulturpunkt.hr pokrenuo je projekt U fokusu. Namjera je projekta zabilježiti nezavisnu kulturu u Hrvatskoj od 1990. do danas i to kroz formu tekstova i intervjua s protagonistima scene koji se objavljuju na portalu Kulturpunkt.hr, u rubrici U fokusu te javne otvorene razgovore sa sudionicama i svjedocima dinamičnih zbivanja na kulturnoj sceni širom zemlje. U prvoj fazi je započet proces mapiranja zagrebačke nezavisne kulturne scene, a u 2011. projekt izmješta pogled prema drugim hrvatskim gradovima i sredinama. 

Kulturpunkt.hr istraživanje nezavisne kulture u Hrvatskoj nakon Zagreba nastavlja u Puli i Rijeci, gradovima čija kulturna scena već desetljećima gaji progresivne, eksperimentalne, subverzivne i alternativne umjetničke i kulturne karaktere i svjetonazore koji se opiru i suprotstavljaju dominantnim kulturnim tokovima visoke i potrošačke kulture te ih ne prihvaćaju kao jedine moguće izbore. 

U namjeri da na jednom mjestu okupi sudionike i svjedoke ovih vibrantnih kulturnih zbivanja na pulskoj i riječkoj sceni, Kulturpunkt.hr u suradnji s udrugama Casoni Vecchi (Pula) i Drugo more (Rijeka) organizira otvorene razgovore o pulskoj i riječkoj nezavisnoj kulturnoj sceni od 1990. do danas. 

Kulturpunkt.hr poziva sve zainteresirane na sudjelovanje u razgovorima koji će se održati u četvrtak, 9. lipnja u 19 sati u tvrđavi Casoni Vecchi (Monte Paradiso) u Puli te u ponedjeljak, 13. lipnja u 19 sati u Molekuli u Rijeci. Razgovore će moderirati Dea Vidović, glavna urednica portala Kulturpunkt.hr i voditeljica projekta U fokusu

 

Objavio/la dea [at] kulturpunkt.hr 06.06.2011