Biofizikalni senzor za interaktivni zvuk i video | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Biofizikalni senzor za interaktivni zvuk i video

Kontejner i Galerija Močvara predstavljaju radionicu izrade Xth sense instrumenta - biofizikalne naprave koja zvuk sintetizira iz frekvencija mišića ljudskog tijela u pokretu.

  • A
  • +
  • -

Iako se Galerija Močvara od vatrenog krštenja i prvog Sound Art Inkubatora jedva ohladila, već je spreman drugi val kolaboracijske radioničke zvučne inkubacije. U goste ovaj put direkt iz Londona dolazi talijanski umjetnik Marco Donnarumma koji će u maloj dvorani Pogona Jedinstvo 7. i 8. rujna održati dvodnevnu radionicu izrade Xth sense instrumenta - biofizikalne naprave koja zvuk sintetizira iz frekvencija mišića ljudskog tijela u pokretu. Donnarummin DIY open source biofizikalni instrument, za razliku od većine biotehnoloških naprava, nije skup i lako ga se modificira, a 2012. godine proglašen je i "najinovativnijim novim glazbenim instrumentom na svijetu" od strane Centra za glazbenu tehnologiju, Georgia, SAD. godine. 

Rujanski biofizikalni vikend-laboratorij Galerije Močvara u potpunosti je posvećen Xth sense tehnologiji: sudionici radionice u sklopu drugog po redu Sound Art Inkubatora imati će priliku sami izraditi i istražiti ovaj neobičan instrument - od konteksta razvoja tjelesnog sound performansa, do Pure Data programskog jezika, komunikacijskih mogućnosti biosenzora i metodologije dizajniranja vlastitog soničnog vokabulara. Publika, znatiželjnici i putnici namjernici moći će vidjeti Xth sense i Marca Donnarummu u akciji za vrijeme performansa 9. rujna u 19.30 kada će govoriti o instrumentu, proširenoj tjelesnosti i uradi-sam biotehnologiji. Za one koji žele znati više, tu je i program IEEE Elevate u KSET-u, u sklopu kojeg će, 10. rujnaod 17 do 19 sati,  Donnarumma održati stručno predavanje o Xth sense tehnologiji i njezinim širim implikacijama. 

Broj prijava za radionicu ograničen je na deset polaznika. Jezik radionice je engleski, a prijave se primaju na adresu elektroničke pošte do četvrtka, 4. rujna. Sudionci na radionicu trebaju donijeti vlastite slušalice, vanjsku zvučnu karticu i laptop s instaliranim programom Pd-extended 0.42.5 koji se može besplatno preuzeti ovdje. Materijale za izradu instrumenta osiguravaju organizatori. 

Izvor: Kontejner

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 28.08.2013