Bitno je da se ne šuti | kulturpunkt

Kulturoskop Intervju

<

Bitno je da se ne šuti

Sa splitskim umjetnikom Vedranom Perkovom, čija izložba otvara ovogodišnji Platformat, razgovaramo o splitskoj nezavisnoj kulturnoj sceni i važnosti festivala za mlade autore.

Razgovarala: Martina Domladovac

Platformat je manifestacija nezavisne kulture i umjetnosti u organizaciji Platforme Doma mladih osmišljena s ciljem koncentriranja kulturnih i umjetničkih događanja koja se ionako događaju u Domu mladih i oko njega u zaokruženu zajedničku desetodnevnu aktivnost, tjekom koje svi zainteresirani mogu sudjelovati u različitim kulturno-umjetničkim događanjima. Četvrto izdanje Platformata održat će se od 12. do 21. svibnja, unatoč teškom udaru na civilno društvo koje već više od 20 godina radi na izgradnji demokratskog sustava i institucionalnog okvira te razvijanju modela za kvalitetno djelovanje organizacija civilnog društva. 

Festival će biti otvoren izložbom Džungla Vedrana Perkova u galeriji Multimedijalnog kulturnog centra Split, u 20 sati.Izložba je zamišljena kao audiovizualni ambijent koji tvore skulpture i zvuk. U prostoru su raspoređeni metalni tornjevi koji nose zvučnike kroz koje se reproduciraju audio zapisi govora povijesno važnih osoba. Među govornicima su političari, znanstvenici, filozofi, društveni aktivisti: pojedinci koji su svojima idejama i djelovanjem utjecali na povijest čovječanstva, bilo pozitivno ili negativno. Uslijed velikog broja govora koji se reproduciraju u isto vrijeme, u prostoru vlada žamor, a pojedine govore gotovo je nemoguće razumjeti. 

Sa splitskim umjetnikom razgovarali smo o splitskoj nezavisnoj kulturnoj sceni, njegovom dosadašnjem radu i novoj izložbi kojom propituje sustave vrijednosti u društvu.


KP: Na ovogodišnjem Platformatu u Multimedijalnom kulturnom centru splitskoj ćete se publici predstaviti izložbom Džungla, audiovizualnim ambijentom koji tvore skulpture (objekti) te istovremeno reproducirani audio zapisi govora povijesno važnih osoba. Kojoj se publici obraća ovaj rad i što se njime prvenstveno želi postići ili preispitati? 

V.P.: Izložbu Džungla pripremam već duže vrijeme i nije bila zamišljena kao dio manifestacije poput Platformata, međutim sretno su nam se poklopili termini. Rad sam zamislio za svekoliku publiku i sada, u situaciji kada je izložba dio šire priče, dobio sam mogućnosti da se to i postigne.

KP: Kako Džungla korespondira s Vašim dosadašnjim radom, odnosno zašto je upravo sada relevantno otvoriti ova pitanja?

V.P.: Ovaj rad, kao i dio dosadašnjih, preispituje neke od tema koje me zaokupljaju i čini dio šire cjeline. Neke od aspekata koji se javljaju u mojim radovima mogli bi nazvati društvenim komentarima. Pozicije i strukture moći, načini njihova funkcioniranja, mehanizmi koje koriste, što ih pokreće i koje posljedice ostavljaju često se javljaju u mojim radovima. Prisvajam njihove moduse operandi te ih pokušavam ogoliti, ako hoćete raskrinkati. 

Nije ovdje riječ o komentarima na dnevna zbivanja već se referiram na neke univerzalne vrijednosti. Želja za moći je oduvijek prisutna. Isto tako laž i manipulacija da se ona ostvari. Svako vrijeme je pravo vrijeme da se na njih ukaže. Ja radije koristim humor, grotesku ili besmisao nego aktivistički pristup, ali u biti, bez obzira na jezik kojim se izražavamo, bitno je da se ne šuti i ne miri s nametnutom situacijom.

KP: Osim međunarodno, djelujete i u Hrvatskoj, prvenstveno u Splitu. Kakva su Vaša iskustva s organizatorima i manifestacijama nezavisne kulture u Splitu, te suradnje s drugim kolegama?

V.P.: S mnogim organizacijama, odnosno s ljudima koji ih vode, imam bliska i jako pozitivna iskustva. Međusobno uvažavanje i podrška je dvosmjerna. Mogu reći kako me s velikim brojem veže osim kolegijalnosti i prijateljstvo. Društveno odgovorno djelovanje izuzetno cijenim. Ponekad, osim podrške, sudjelujem u programima koje organiziraju.

A kakvo je moje iskustvo s kolegama umjetnicima? Evo, na primjer: danas sam postavljao izložbu. U jednom trenu, negdje oko 14 sati bio sam van sebe od očaja jer mi se činilo da neću uspjeti završiti sve što treba do otvorenja iako mi je nekoliko ljudi pomagalo. Nakon samo jednog telefonskog poziva, već oko 19 sati došlo je desetak kolegica i kolega da mi pomognu. Još sedam-osam ih se najavilo za sutra. Takve kolege imam! Kakav biti nego sretan zbog toga. 

KP: Kakvo je značenje Platformata za splitske umjetnike ali i izvaninstitucionalnu suvremenu kulturu u Splitu? 

V.P.: Platformat je dobra podloga za daljnji razvoj lokalne i nacionalne scene. Okrupnjavanje, odnosno udruživanje na manifestacijama poput ove pomaže boljoj vidljivosti protagonista, njihovih programa i polja u kojima djeluju. Često publika ne zna što tko radi ili prati samo jedan segment, na primjer izložbenu djelatnost, dok za suvremenu plesnu  scenu nikada nije čula da postoji. Naravno tu je i konstantan problem prostora u kojima organizacije djeluju. O mizernim financijskim mogućnostima neću niti govoriti.

Nadam se da će "odgovorni" uvidjeti značaj izvaninstitucionalnih djelatnosti i njihov potencijal za razvoj stvarnog civiliziranog društva, odnosno da ova formulacija neće ostati samo floskula.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 12.05.2016

VEZANE VIJESTI

Da nam živi scena!

Četrvto izdanje Platformata donosi niz kulturnih događanja – od izložbi i performansa, preko predavanja i radionica, do koncerata poznatih bendova.

Stvaralaštvo, kreativnost, inovativnost

Piše: Vatroslav Miloš
Nagrada Radoslav Putar i ove se godine, već četrnaestu godinu zaredom, dodjeljuje mladim umjetnicima u polju suvremenih umjetničkih praksi.

Bez naslova

U petak, 28. ožujka, u MSU-u otvoreno je sedmo izdanje izložbe T-HT @ MSU, posvećene suvremenoj umjetnosti.