Blago starog Vjesnika | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Blago starog Vjesnika

U izdanju Profila objavljena je knjiga Sloboda u rezervatu koja donosi niz tekstova Veselka Tenžere, originalno napisanih između 1972. i 1975. godine. 

  • A
  • +
  • -
Tekstovi su objavljivani za dnevni list Vjesnik i polumjesečnik Start, a tek je manji dio njih prije tri i pol desetljeća objavljen je u knjigama Miting i En passant. Ti tekstovi nam, baš kao i obično u Tenžere, progovaraju iz našega sada, a možda čak i iz vremena koje možemo tek naslutiti. "On je vjerovao da se literatura mora baviti vječnim pitanjima, esencijom stvari, bez obzira na to što je bio povod za tekst. Danas takve tipove feljtona u novinama nećemo naći, kao ni tako briljantne pisce", rekao je Velimir Visković  na nedavno održanoj promociji knjige Sloboda u rezervatu. Hrabar i moralan, dalekovidan u promišljanju sadašnjice i tankoćutan u osjećanju tijela i duha iz kojih prihvaćamo stare izazove novog vremena, Tenžera  u ovoj knjizi nudi kritiku života, podsjećajući nas na naše slobode i propitujući naše rezervate.
 

Veselko Tenžera (1942. - 1985.) karizmatična je ličnost hrvatske književnosti. Svojom lucidnošću i inteligencijom, imaginacijom i intelektualnom britkošću njegove novinske kritike i feljtoni usporedivi su s Matoševim, Šenoinim, Ujevićevim i Šoljanovim te ga bez sumnje čine jednim od najvećih imena domaće publicistike.

 Izvor: Profil

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 23.02.2012