Bliskost ometa percepciju | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Bliskost ometa percepciju

U galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda Slaven Tolj će predstaviti performativnu svjetlosnu instalaciju koja funkcionira kao niz pojedinačnih dojmova.

Piše: Matija Mrakovčić

screeshot intervjua za Abecedu nezavisne kulture, 2014.

  • A
  • +
  • -

U galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda (KCBod 25. kolovoza do 17. rujna bit će održana izložba Slavena Tolja, jednog od značajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika, dugogodišnjeg voditelja dubrovačke Art radionice Lazareti i aktualnog ravnatelja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

U galeriji Podroom Tolj će predstaviti performativnu svjetlosnu instalaciju, koja je ranije ove godine bila izložena u riječkoj galeriji SIZ i zagrebačkoj AŽ, a koja se ostvaruje u suodnosu svjetla, tame i posjetitelja. Autor je ovu instalaciju zamislio kao "pretekst za kolektivni performans", smještajući u posve zamračeni prostor dva međusobno udaljena izvora interaktivne rasvjete, koja se pale i gase ovisno o kretanju posjetitelja. Zbog specifičnog razmještaja rasvjete posjetitelji mogu vidjeti jedni druge samo na određenoj udaljenosti, krenu li se približavati jedni drugima svjetla se gase. Iako se u radu u prvom planu nudi interpretacija po kojoj bliskost ometa percepciju, te da jedni druge bolje vidimo samo s distance, na doživljajnoj razini posjetitelj je prepušten sam sebi, vlastitom viđenju i tumačenju i u tom kontekstu rad funkcionira kao niz pojedinačnih dojmova koje svaki posjetitelj iznese sa sobom iz izložbenog prostora nakon susreta s radom.

Na izložbi u Beogradu bit će prikazani i dokumentaristički materijali koji prikazuju pojedinačne primjere nacionalizma u Hrvatskoj i Srbiji, a koji su predstavljeni kao opći modeli ponašanja. Tolj je posljednji put samostalno izlagao u Beogradu 2004. u galeriji Remont kada je predstavio radove koji su govorili o rješavanju osobnih konflikata, unutrašnjih trauma i nesporazuma - važnim fokusima njegova stvaralaštva.

Izložba u galeriji Podroom nastala je kao rezultat suradnje različitih kulturnih institucija i pojedinaca iz Hrvatske i Srbije, u kojoj su, pored KCB-a, u protekle dvije godine sudjelovali umjetnici koji žive i rade u Dubrovniku, Beogradu, Zagrebu, Novom Sadu, potom Udruženje građana Kontra, Kiosk platforma za savremenu umetnost, Art radionica Lazareti i galerija Otok iz Dubrovnika, te riječki MMSU. Prva u nizu izložbi u okviru te suradnje bila je Grad je mrtav. Živeo grad 2014. godine u galeriji Podroom na kojoj je predstavljena dubrovačka umjetnička scena. Godine 2015. uslijedila je povratna gostujuća izložba Tuđe haljine u galeriji Otok u Dubrovniku.

Na istaknutoj poveznici možete pogledati video intervju sa Slavenom Toljem, nastao 2014. u okviru projekta Abeceda nezavisne kulture koji su partnerski realizirali SEEcult.org, Booksa.hr i Kulturpunkt.hr.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 25.08.2016

VEZANE VIJESTI

EPK 2020 je Rijeka!

Piše: Antonija Letinić

Titulu Europske prijestolnice kulture 2020 osvojio je grad Rijeka programom Port of Diversity.

Grad je mrtav. Živio Grad!

Dubrovačka nezavisna umjetnička scena predstavit će se krajem rujna u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda.

Prva linija arhitekture

Piše: Martina Domladovac

Rad Dinka Peračića we need it - we do it / to trebamo - to radimo, predstavljat će Hrvatsku na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture.