BLOK-ov čitalački kružok | kulturpunkt

Natječaji Poziv na sudjelovanje

<

BLOK-ov čitalački kružok

Udruga BLOK poziva sve zainteresirane na čitalački kružok o tekstu Umjetnost u doba plutokracije Williama Morrisa.

ROK: 09.12.2022
  • A
  • +
  • -

Seminar Političke škole za umjetnike usmjeren je na zajedničko čitanje naslova iz BLOK-ove biblioteke Tendencija. Biblioteka je pokrenuta 2018. godine, a predstavlja autore i autorice koji teoriji i povijesti umjetnosti pristupaju iz historijsko-materijalističke perspektive. Na susretu 12. prosinca u 17 sati čitat će se tekst iz drugog izdanja Umjetnost u doba plutokracije Williama Morrisa.

Morrisov se život proteže kroz viktorijansko doba, tzv. zlatno razdoblje britanskoga imperija koje je obilježeno snažnim razvojem industrijskoga kapitalizma kao i britanskog imperijalizma, ali i žestokom reakcijom na taj sistem i građenjem odgovora na nj – socijalizma. Zabrinut za razvoj umjetnosti, Morris je već zarana, ako ne i među prvima, materijalistički, kako je stvarnost i zahvaćao, prepoznao da se umjetnost može spasiti samo temeljitom preobrazbom materijalne baze društva.

Prigrlivši marksizam, uvidio je da su bijeda i ružnoća svijeta koje je toliko mrzio neodvojive od društvenoga i ekonomskoga sistema u kojem nastaju, a da je regeneracija umjetnosti (i života) fundamentalno političko, a ne isključivo ni prvenstveno umjetničko pitanje. Unatoč tome, ili možda upravo stoga, Morris i njegovo djelo, u svim njegovim pojavnim oblicima, ostali su marginalna tema u okvirima proučavanja angažirane umjetnosti, kako se ona danas poima. Namjera kružoka je stoga i udahnuti svjež život Morrisovu teoretiziranju "nižih umjetnosti" i – prije svega – njegovu odvažnom konceptu rada.

Za sudjelovanje na kružoku potrebno je prijaviti se putem maila do 9. prosinca.

Objavio/la matko [at] kulturpunkt.hr 06.12.2022