[BLOK] u akciji | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

[BLOK] u akciji

Lokalna baza za osvježavanje kulture započinje seriju javnih događanja u prostorijama Zelene akcije u Frankopanskoj 1.

[BLOK] – Lokalna baza za osvježavanje kulture već deset godina intenzivno radi na širenju i promjeni javnog prostora. Infiltriranjem hibridnih umjetničko-istraživačkih projekata u urbano tkivo grada potiče građane na promišljanje gradskog prostora i društvenih fenomena. Organizacija je 2010. godine obilježila 10. obljetnicu UrbanFestivala čiju su organizacijsku i kustosku palicu u prošloj godini preuzele kustosice mlađe generacije. Pored spomenutog Festivala i mnogobrojnih suradnji na nezavisnoj kulturnoj sceni, među kojima je najzapaženija manifestacija Operacija:grad iz 2005. godine, [BLOK] nizom prezentacija i predavanja u sklopu programa Mikropolitike omogućava zagrebačkoj publici susrete s teoretičarima i umjetnicima koji predstavljaju i reflektiraju kontekstulane i istraživačke radove.

Odluka da se naseljava gradsko tkivo, ma kako kontinuirana, sužava mogućnost stvaranja prepoznatljivog prostora redovnog susreta s publikom. Iz tih je razloga [BLOK] odlučio privremenim naseljavanjem prostorija Zelene akcije u Frankopanskoj 1 započeti s redovnim programom predavanja, prezentacija, izložbi, susreta i drugih tipova javnih događanja koji će svim zainteresiranim pomoći da se bolje upoznaju s relevantnim temama umjetničkog tematiziranja javnog prostora.

Prvo uprizorenje [BLOK]-a u Frankopanskoj 1 zakazano je za petak, 1. travnja u 20 sati kada će se osvrnuti i podsjetiti na prošlogodišnje izdanje UrbanFestivala. Događanje je nazvano UrbanFestivalX: (ne)mogućnosti – PRODUŽECI, a tom će prilikom biti prezentirani video i audio radovi te video dokumentacija s prošlogodišnjeg Festivala koji se tematski bavio fenomenima nadzora i socijalne kontrole u javnom prostoru.

Produžena ruka UrbanFestivala osmislila je program na kojem ćete moći vidjeti video UrbanFestival X autora Ivana Slipčavića te projekcije projekata iz 10. festivalskog izdanja, među kojima su POWER TOWER Verice Kovečevske, Wake up! Gornji grad Grupe 4, Obilježavanje Siniše Labrovića, Muzički rukohvat Davora Sanvincentia i Gledati nije dovoljno Nives Sertić i Sonje Pregrad.

Majstor i domaćin večeri bit će Siniša Labrović, a nakon projekcija uslijedit će druženje uz piće i muziku. Osim toga, bit će ovo prilika da se uvjerite u izvrsnost ARCHIsquad – gerilskog tima za angažiranu arhitekturu koji je za ovu prigodu preoblikovao prostor biciklopopravljaone u Frankopanskoj 1.

D. V. / Izvor: [BLOK] 


Objavio/la dea [at] kulturpunkt.hr 30.03.2011