[BLOK] u Berlinu | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

[BLOK] u Berlinu

Everybody Talks About the Weather... We Don't jednodnevna je konferencija posvećena "zaboravljenim pionirima".

  • A
  • +
  • -

[BLOK] - Lokalna baza osvježavanje kulture na poziv berlinske organizacije District osmislila je jednodnevnu konferenciju Everybody Talks About the Weather... We Don't u sklopu projektu The Forgotten Pioneer Movement, a koja će se održati 3. listopada 2014. na raznim lokacijama u Berlinu. 

"Ako govorimo o zaboravljenim pionirima", pišu Ana Kutleša, Ivana Hanaček i Vesna Vuković iz [BLOKA], "pitamo što je tu zaista zaboravljeno? Naime, već letimični pogled na aktualne izložbe, edukativne programe i izdavaštvo pokazuje da je tema socijalističkog nasljeđa prisutnija i življa nego ikad nakon 1989. godine. Dvadeset godina poslije jedina ulazna točka u globalizirani umjetnički svijet za umjetnike iz bivših socijalističkih zemalja je njihovo “autentično iskustvo”. Ovakav pristup vodi u depolitizaciju, povijesni revizionizam i u zaborav socijalističkog projekta.

Kako bismo otvorili drugačije perspektive bavljenja ovom temom izabrali smo teoretičare, istraživače i umjetnike koji u svojim područjima rade protiv naznačenog mainstreama. Nasuprot romanitizaciji osobnog iskustva i nostalgiji za izgubljenim djetinjstvom, sudionici programa u svojim tekstovima i umjetničkim radovima istražuju socijalističku prošlost kako bi iznova artikulirali ideje koje dominantna (kapitalistička) logika teži potisnuti".

Od 11 do 13 u prostorijama Districta u Bessemerstraase 2-14 prvo će Nikola Vukobratović održati predavanje naslovljeno Od Omladinskih radnih akcija do nogometnih huligana: socijalizacija i politizacija mladih u socijalizmu i tranziciji, a potom će Gal Kirn izložiti Figuru partizana: od jugoslavenske revolucije do sjećanja na revoluciju

U 15 sati sudionici će se okupiti kod Walter-Röber-Brücke u Weddingu gdje će održati Wedding Seminar Outlet pod vodstvom Anchi Cheng, Kristine Leko, Jonathana Ryalla i Lise Schwalb. Za 19 sati, u Analog Baru u Martin Opitz Str. 21, zakazana je projekcija Filmskog obzornika 55 (2013, 31') te završna diskusija u kojoj će, uz Obzornišku frontu (Nika Autor, Marko Bratina, Ciril Oberstar, Jurij Meden), sudjelovati svi izlagači. 

The Forgotten Pioneer Movement je projekt organizacije District Kunst- und Kulturförderung Berlin, a ove godine je realiziran uz suradnju [BLOK]-a,  Balassi Instituta – Collegium Hungaricum Berlin (.CHB), Latvijskog centar za suvremenu umjetnost iz Rige, Galerie M, FAIR i Galerie im Turm. 

Izvor: [BLOK]

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 01.10.2014