Blokada i Muški film na regionalnim festivalima | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Blokada i Muški film na regionalnim festivalima

Čak pet filmskih festivala iz regije odlučili su dokumentarac Blokada i kratkiš Muški film uvrstiti u konkurenciju za glavnu nagradu. 

Dva filma u produkciji domaćeg Restarta, kratki dokumentarac Muški film Nebojše Slijepčevića i dugometražno dokumentarno ostvarenje Blokada Igora Bezinovića, natječu se za glavne nagrade u svojim kategorijama na pet velikih regionalnih festivala. Blokada, dokumentarac o borbi studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta za besplatno obrazovanje, finalist je podgoričkog festivala Underhillfest, skopljanskog festivala dokumentarnog filma Makedox i Dokufesta u Prizrenu. Podsjetimo, Blokada je ušla u finale i Festivala mediteranskog filma koji se od 2. do 9. lipnja održava u Splitu. 

Svjetska premijera dvanaestominutne minijature Muški film zakazana je u sklopu konkurencije Sarajevo Film Festivala.  Budući da premijera tek slijedi, o Slijepčevićevom filmu se ne zna mnogo. Poznato je tek da je ova dokumentarna crtica snimljena tijekom jedne tradicionalne svetkovine u južnoj Hrvatskoj i tematizira neobičan običaj, no kako efekt iznenađenja ne bi izostao, redatelj je odlučio ne otkrivati više informacija. Osim za nagradu na Sarajevo Film Festivalu, Muški film takošer se natječe i u konkurenciji Dokufest filmskog festivala u Prizrenu. 

Više o filmovima saznajte ovdje.  

Izvor: Restart

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 06.06.2012