Boje Hrvatske / Gospe moja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Boje Hrvatske / Gospe moja

Fotograf Darije Petković riječkoj publici predstavlja dva nova fotografska ciklusa.

22.10.2011 , Rijeka - Galerija OK

Riječ je o ciklusima Boje Hrvatske s fotografijama detalja s Gay pride-a  u Zagrebu, te ciklusom Gospe moja s fotografijama nastalim u Međugorju.

Darije Petković kao profesionalan fotograf suvereno vlada zanatom fotoreportera i urednika ekonomskih i političkih časopisa, pa nikad ne popušta bojama niti političkim strastima, služeći se, veoma promišljeno i koncepcijski osmišljeno, ali i precizno, eminentno estetskim metodama.

Boje, "dugine", na vedrim kolor fotografijama sa Gay Pride-a, u nazivu su dobile simboličan status Boje Hrvatske, u kontrastu  prema ne-bojama, crnoj i bijeloj na fotografijama iz ciklusa Gospe moja.

U ciklusu Boje Hrvatske u prvi plan analize ne stupa neosporna ljepota i dopadljivost prizora i fotografskih uradaka već nešto sasvim drugo: politička, ideološka, marketinška pozadina svih nama predobro poznatih prelijepih prizora kojima se tobože neutralno, ilustrira društvena svakodnevica života u Hrvatskoj.

 

Ponešto drugačiji, a opet komplementaran i nadopunjujući pristup motivu, u ovom slučaju trgovanju figurom Djevice Marije, Madone, Gospe, kako li sve ne nazivamo Bogorodicu, Darije Petković primjenjuje u ciklusu Gospe moja. Estetske vrijednosti postaju opscenima, nekako neprimjereno erotiziranima, dopadljivima, kao da je riječ o nekoj pop ikoni ili o figuri jedne Barbike, ne o – Gospi. Otud predani uzdah Gospe moja dobiva prizvuk zgražanja, čuđenja, iznenađenja pred začudnim prizorima užasa trgovanja vjerskim drangulijama.

Otvorenje je u 22 sata nakon kojeg slijedi party, a obavezan je dress code u duginim bojama. Za glazbu se brine J-ZLO. Izložbu će otvoriti autor popratnog teksta izložbe, povjesničar umjetnosti Branko Cerovac.


 

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 20.10.2011