Bolja povijest | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Bolja povijest

A Better History - nr. 2 Adnana Softića dio je serije radova o novim tokovima arhitekture, produkciji utopija, fabrikaciji povijesti i njihovoj ulozi u stvaranju novih nacionalnih narativa.

19.07.2016 - 30.07.2016 , Zagreb - Institut za suvremenu umjetnost
  • A
  • +
  • -

A Better History - nr. 2 Adnana Softića - u čijem fokusu stoje tri velika gradilišta: Skopje, Andrićgrad i Visoko - otvara se razgovorom s umjetnikom u utorak, 19. srpnja u 19 sati

"Kompleksnost je out. Danas vjerojatno više nego ikada prije. Najuspješniji algoritam u ovom trenutku glasi: država = nacija = jezik = religija = historija. Razlika je samo onda seksi kada djeluje kao začin. I ništa nije skupo kada je u pitanju rad na uspostavljanju homogene historije. 

Jedna državica se pokušava ušuljati u klub najstarijih starog kontinenta. Hoće li uspjeti? Hoćemo li joj kupiti ovu priču? 

Na drugoj strani jedan poznati redatelj gaji ogromno povjerenje u snagu imaginarnog, te počinje da transformira celuloid u kamen, kao historijski korektiv, koji se više ne može pomjeriti sa lica zemlje. Kao u Hollywoodu, jedno u drugo se topi: Mit i stvarnost, državotvorni program i umjetnička sloboda. It is bigger then life.

Istovremeno jedna grupa entuzijasta otkriva jednu, u prirodu ukamufliranu, izgubljenu civilizaciju, čija starost nas tjera da pišemo novi “timeline” ljudske povijesti", stoji u najavi izložbe .

Adnan Softić rođen je 1975. u Sarajevu, a živi u Hamburgu i Rimu. Studirao je film i teoriju estetike na likovnoj akademiji u Hamburgu. Težište njegovog rada leži u multimedijalnom i tu radi kao umjetnik, redatelj i autor. Predavao je i radio kao profesor za film i Time-Based Media na likovnoj akademiji u Hamburgu.

Izložba je otvorena do 30. srpnja, od utorka do subote od 12 do 19 sati.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 18.07.2016