Bolje mjesto za kulturu | kulturpunkt

Bolje mjesto za kulturu

Inicijativa Dosta je rezova! prerasla je u platfromu Za KRUH, posvećenu borbi za bolje radne i egzistencijalne uvjete svih radnika i radnica u kulturnom sektoru.

Pripremila: Ivana Pejić

FOTO. Za KRUH / Facebook

  • A
  • +
  • -

Prošle godine pokrenuta inicijativa Dosta je rezova! koja je oko sebe okupila kulturne radnice i radnike te umjetnike i umjetnice nezadovoljne dugogodišnjim smanjivanjem javnih sredstava za kulturu, prerasla je ovih dana u platformu Za KRUH. U radu platforme sudjeluju kustoski kolektiv BLOK, Centar za dramsku umjetnost - CDU, koautorska inicijativa OOUR, Skribonauti i Atelijeri Žitnjak, a okupili su se "s ciljem nastavka borbe za bolje radne i egzistencijalne uvjete svih radnika i radnica u kulturnom sektoru". 

Podsjetimo, nezadovoljstvo članova i članica Inicijative kulminiralo je nakon izlaska rezultata Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2019. godinu te tada "ujedinilo umjetnice i umjetnike, radnice i radnike u kulturi, samostalne, nezaposlene i zaposlene, radnike u institucijama i udrugama da se zauzmu za svoja radnička prava i izbore bolje mjesto za kulturu". 

Izvanredno stanje koje ovih dana na poseban način pogađa kulturni sektor ogolilo je nesigurne i potplaćene uvjete u kojima se odvija rad kulturnih radnica i radnika, zbog čega se i Platforma pridružila zahtjevima koje su Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika, strukovne udruge i inicijative nezavisnih proizvođača uputile Ministarstvu kulture RH. Pored hitnih mjera pomoći samostalnim umjetnicima i svim prekarnim kulturnim proizvođačima, ova krizna situacija u apelu Platforme prepoznata je kao mogućnost "da iznova zamislimo, a zatim i zahtijevamo drugačiji svijet. Svijet u kojem umjetnost i kultura, baš kao i obrazovanje, zdravlje, krov nad glavom, održivi okoliš i zaštićena starost nisu prilika za profit već preduvjeti za život".

Stoga su interventnim mjerama pridruženi zahtjevi koje je inicijativa Dosta je rezova! prošle godine uputila nadležnom ministarstvu – prije svega da se zaustavi urušavanje javnog financiranja kulture. Dugoročni oporavak sektora zahtijeva i osiguravanje uvjeta u kojima umjetnici/e i kulturni radnici/e mogu živjeti od svog rada te njihova puna radna i socijalna zaštita. Traži se i hitno uvođenje isplate bazičnog prihoda za sve radnice i radnike u kulturi koji rade u nesigurnim radnim uvjetima za vrijeme trajanja izvanrednog stanja, ali i kao mjera trajne zaštite kulturne proizvodnje.

U sljedećim koracima Platforma planira aktivnosti podizanja javne svijesti o radu u kulturi, kroz kampanju koja se temelji na istraživanju provedenom među umjetnicama i kulturnim radnicima. Kako što sam naziv i moto platforme "Kulturne radnice ustaju za nadnice" sugeriraju, okupljeni/e u Za KRUH bore se za minimalne uvjete za preživljavanje od vlastitog rada i egzistencijalnu sigurnost koja im je u okvirima postojećeg sustava nedostižna. 

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 17.04.2020

VEZANE VIJESTI

Principi umjetničkog oblikovanja i ženski rad

Piše: Hana Sirovica

Konferencija Anima dramaturgica ukazala je na bitne zajedničke probleme s kojima se suočavaju umjetnice, s posebnim fokusom na ženski rad u okvirima nezavisne scene.

Na tehnokratskoj giljotini

Piše: Lujo Parežanin

Reakcije ministrice i Ministarstva kulture na zahtjeve inicijative Dosta je rezova pokazuju osnovno nerazumijevanje uvjeta rada u umjetnosti i kulturi.

Držati glavu iznad vode

Razgovarala: Ivana Pejić

Sa Selmom Banich i Ninom Gojić razgovarale smo o istraživanju Kako žive umjetnice, nedavno pretočenom u istoimenu publikaciju.