Bolje ne može | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Bolje ne može

Izložba predstavlja 43 umjetnička rada koja je Julião Sarmento izveo u širokom rasponu medija u razdoblju od 1977. do 2014. godine.

17.05.2016 - 17.06.2016 , Split - Galerija umjetnina

Izložba As Good As It Gets / Bolje ne može u tri izložbena prostora predstavlja 43 umjetnička rada koja je jedan od međunarodno najeksponiranijih suvremenih portugalskih umjetnika Julião Sarmento izveo u širokom rasponu medija u razdoblju od 1977. do 2014. godine. Izbor radova po kustoskom konceptu portugalskog povjesničara umjetnosti João Silvéria, omogućuje splitskoj i hrvatskoj publici temeljit uvid u Sarmentovo stvaralaštvo.

Postavom u tri izložbena prostora i predstavljanjem radova u različitim medijima izvedbe Bolje ne može posjetiteljima nudi nekoliko polazišta za razumijevanje Sarmentovog rada. Stoga se izložba može razumjeti kao uvod u  stalno otvoren opus, činjenicu umjetničke prakse i misli Julião Sarmenta određene činom otpora kojim umjetnik dokida i dekonstruira  interpretativne mogućnosti svakog pojedinačnog djela. U posljednje vrijeme, rad Julião Sarmenta  postigao je izuzetnu važnost zbog načina na koji se njegove predodžbe suočavaju s gledateljima. Iz ovog se naizgled formalnog pitanja razvija nekoliko razina značenja zahvaljujući metodologijama koje Sarmento istražuje u različitim medijima koje koristi. Slikarstvo, kiparstvo, video ili fotografija, fragmentirani su i isprepleteni postupci koji se protežu kroz povijest umjetnosti, izazivajući nas predodžbama stvorenim u filmu ili književnosti da, ponekad i s nelagodom, pogledamo u svoju intimu i njene poveznice s kolektivnom imaginacijom.

Julião Sarmento rođen je 1948.g. u Lisabonu, Portugal, a živi i radi u Estorilu, Portugal. Završio je slikarstvo i arhitekturu pri Lisbon School of Fine Arts. U svom radu koristi široki raspon medija – slikarstvo, crtež, skulpturu, fotografiju, film, video i instalaciju. Tijekom četiri desetljeća svog stvaralaštva izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama širom svijeta. Julião Sarmento predstavljao je Portugal na 46. Venecijanskom bijenalu. Sudjelovao je na 7. i 8. Documenti (1982., 1987.), Venecijanskom bijenalu (1980. i 2001.) i São Paulo Biennalu (2002.). Njegovi radovi nalaze se u brojnim javnim i privatnim zbirkama diljem Sjeverne i Južne Amerike, Europe i Japana.

Izložba će biti otvorena u utorak, 17. svibnja, u 20 sati u Galeriji umjetnina, a možete ju pogledati do 17. lipnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.05.2016