Bolje okolnosti za sjećanje | kulturpunkt

Bolje okolnosti za sjećanje

Niz aktivnosti povodom desete obljetnice djelovanja Virtualnog muzeja Dotrščina započinje predstavljanjem memorijalne intervencije Zvjezdana kartografija Diane Sokolić.

Pripremio: Lujo Parežanin

Foto: Katarina Zlatec

  • A
  • +
  • -

Uz desetu obljetnicu djelovanja, u širem smislu obilježenu važnom promjenom odnosa gradskih vlasti prema spomen-parku Dotrščini, projekt Virtualni muzej Dotrščina Saše Šimprage najavio je niz aktivnosti.

Prvo će u subotu, 10. rujna u 20 sati, povodom Svjetskog dana mira biti predstavljena ovogodišnja memorijalna intervencija, rad Zvjezdana kartografija Diane Sokolić. Kako stoji u službenoj najavi, rad "ukazuje na ljudsku univerzalnost i povezuje broj dotrščinskih žrtava s prirodnim fenomenom zvjezdanog neba. U tome se smislu memorijalna intervencija po prvi put izvodi noću".  

Potom će 1. listopada uslijediti postavljanje paviljona privremenog muzeja, autor kojeg je David Kabalin. Privremeni će muzej biti popraćen izvedbenim, izložbenim i istraživačkim programom.

Nakon što je ranije ove godine u suradnji Grada i Virtualnog muzeja Dotrščina na ulaz u Spomen-park postavljena info-ploča koja prikazuje osnovne podatke o spomenicima i njihovom rasporedu, jesenski program odvija se u iščekivanju najavljenog vraćanja izvorne spomen-ploče, uklonjene tijekom devedesetih godina.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 05.09.2022

VEZANE VIJESTI

Dobri duhovi Zagreba

Piše: Bojan Krištofić
Projekt Virtualni muzej Dotrščina i prateće memorijalne intervencije nude prolaz kroz guste povijesne slojeve koji su prekrili dotrščinsku šumu kao mjesto masovnih ustaških zločina.

Zakopani tragovi budućnosti

Piše: Lujo Parežanin

Simpozij Baština odozdo kolektiva Blok relevantan je prilog političkom oslobađanju ne samo arheologije i povijesti umjetnosti, nego i ovdašnje humanistike u cjelini.

Svako imenovanje proizvod je neke politike

Piše: Martina Domladovac

U suradnji udruge SF:ius i Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju objavljena je edicija Hrestomatija, na temu Zagreb grad heroj: prakse sjećanja na NOB.